gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Е527 - вреди и странични ефекти

Е527 - вреди и странични ефекти

E527

Често на етикетите на храните, които купуваме, стои надписът Е527. Какво се крие зад този код и дали веществото е опасно за здравето ни?

Кодът Е527 се отнася за амониевия хидроксид. Това е безцветно вещество с характерен мирис на амоняк, отделящ се при разпада му в свободно състояние.

Използване на Е527 в хранителната промишленост

В хранителната индустрия Е527 се използва като емулгатор и регулатор на киселинността. С буквата Е и числото 5 се означават всички регулатори на киселинност при храните. Амониевият хидроксид притежава способността да алкализира и затова се използва за неутрализиране на киселинността на хранителните продукти, в които влиза.

Използват го и като консервант, за да се унищожат попаднали микроорганизми в храната в процеса на обработка на продуктите. Най-често можем да срещнем Е527 изписан върху етикетите на храни със съдържание на яйца и какао, както и карамел. Добавя се при хранителни продукти, които се подлагат на термична обработка, най-вече печените хранителни стоки. Амониевият хидроксид е подходящ набухвател, тъй като отделя амоняк при процеса.

Какви вреди и странични ефекти има Е527?

Амониев Хидроксид

Е527 се числи към групата на опасните добавки в хранителните стоки. В свободно състояние амониевият хидроксид крие опасност за здравето. Той може да отключи алергии, които причиняват дискомфорт на стомаха. Нужно е повишено внимание към добавката от хората, страдащи от алергии и склонни към алергични кризи.

Позволена или забранена е употребата на Е527?

Във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия Е527 е забранен за употреба заради възможните алергични реакции. В ЕС и САЩ е разрешено да се ползва, тъй като в храните се добавят много ниски дози и в разредено състояние. Поради това че е добър регулатор, се ползва свободно в повечето държави по света.

Все пак експертите по здравословно хранене съветват, ако едно вещество е забранено за ползване в някоя страна, да се отнасяме внимателно с него и употребата му да се избягва или силно да се ограничим в консумирането на храни с обозначение на етикета, че съдържа Е527.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати