Основни правила при стерилизирането на зеленчуци

Консервиране

Пресните зеленчуци са винаги предпочитани заради естествения си вкус, аромат и цвят, както и съдържанието на витамини и други полезни вещества. Когато сезонът им отминава обаче, се стараем да ги запазим на трапезата си, като ги консервираме, замразяваме или запазваме по някакъв друг начин.

Зеленчуците запазват най-дълго хранителния си състав, когато са консервирани чрез стерилизация. Тя се осъществява в стъклени буркани, херметически затворени, или бели тенекиени кутии. За домашна употреба по-популярни и подходящи са стъклените буркани, които се затварят ръчно чрез затварачка или с винт.

За да се запазят консервираните буркани през цялата зима, трябва да се спазват някои основни правила при стерилизирането им.

Основни правила при стерилизация на зеленчуци

Стерилизиране на буркани
Снимка: Албена Асенова

1. Зеленчуците трябва да са съвсем пресни, по възможност набрани същия ден, без наранявания и подходящо узрели;

2. Бурканът да бъде напълнен до 1.5 сантиметра под горния ръб на шийката;

3. Заливката да бъде гореща;

4. Водата в съда за стерилизиране да бъде 10 градуса над тази на бурканите, за да заври бързо;

5. Бурканите да бъдат изолирани от дъното и стените на съда за стерилизация чрез дървени дъсчици или кърпи;

6. Ако ще се варят с бързовар, то изолиране от дъното не е необходимо, но самият бързовар трябва да се изолира от тях

7. Времето за стерилизация да се отчита от момента на завиране на водата в съда и да се спазват указанията за всеки вид консервиран зеленчук;

8. След стерилизация бурканите трябва да се охладят. Това може да стане със студен душ, докато са още в съда, или като се извадят веднага от водата и се оставят да изстинат.

Съхранение на стерилизираните зеленчуци

Буркани

1. Ако капачката на някой буркан е повдигната, това означава, че той не е затворен херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго, а веднага да се консумират.

2. Добре стерилизираните консерви трябва да се държат на сухо, хладно и тъмно място.

3. Необходимо е редовна да се проверяват капачките на бурканите. Ако капачката на някой буркан се навдигне, това означава, че те са развалени, защото газове, образувани от плесен и загниване, са повдигнали капачката. Съдържанието им трябва да се изхвърли.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати