Определиха най-полезните за здравето храни според диетолозите

Най-полезните храни
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Кои са най-полезните за здравето храни? Такива, които при консумацията всеки ден помагат за регулиране на теглото, както и за избягване на тежки заболявания, свързани с неправилното хранене. Тези храни са ефикасни в борбата срещу стареенето, поддържат тялото в добра физическа форма, а ума бистър и в готовност за решаване на сложни задачи.

Кетогенна диета

При тази диета се с увеличен прием на мазнини. Намаляват се въглехидратите, а белтъчините се свеждат до минимум. Идеята е, че малкото въглехидрати ще принудят черния дроб да превърне мазнините в кетони. Кетоните са естествен заместител на глюкозата. Така ще се задвижи метаболизма в тялото и ще изгаряме калории, без да гладуваме.

Кетогенната диета не е подходяща за хора с нарушена обмяната на веществата, за бременни и кърмещи жени, за хора, които тренират активно.

Най-важните тенденции в здравословното хранене през настоящата година

Според здравните експерти всяка година идва с нови представи за най- добрата хранителна диета. За 2019 година основните насоки в здравословното хранене се движат в следните направления.

Навлизане на пребиотиците в храненето

Пребиотици

Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които подпомагат растежа на добрите бактерии. Пробиотиците, които вече познаваме, са живи бактерии, полезни за храносмилателния тракт. За да си набавим пребиотици, нужно е да се консумират по 2 порции плодове и 5 порции зеленчуци на ден. Всички видове лук и зелето са храни, които съдържат пребиотици.

Брезовата вода, която съдържа витамин С и е полезна за черния дроб може да замени популярната кокосова вода. Тя има благотворен ефект както и при артритни болки, така и при задържане на вода.

Веганството е начин да облекчим значително работата на организма си.

Веган

Захарта е добре да бъде изключена от повече храни.

Персоналното хранене е това, което все повече ще се налага, тъй като начинът, по който човешкото тяло реагира на храните, е строго индивидуален.

Храните, които са най-добри за метаболизма

Добре е едни източници на витамини да се заменят с други. Тиквата може да замени бананите. Съдържанието на калий е по-голямо в тиквата, отколкото в бананите.

Храните, богати на протеини, ускоряват метаболизма, а освен това помагат за натрупване на мускулна маса.

Богати на протеини храни

За желязо, цинк и селен, които са много важни за организма, е добре да се консумират морски дарове, бобови и ядки.

Метаболизмът се ускорява и от консумацията на люти чушки, кафе, чай, какао, кокосово масло и водорасли.

Пълнее се само в определена част от деня

Солени храни

Заради дейността на главния мозък хората смятат калоричните закуски за по-примамливи. Тогава се преяжда с наситени мазнини и захари. В резултат на изследванията е направен извод, че през втората част на деня мозъкът има засилена нужда от храни, богати на сол, мазнини и захари. Затова тя се консумира повече през тази част от деня. Затова в тези часове на деня от деня трябва да се внимава с продуктите, към които организмът ни има предпочитания. Това може да стане основен принцип в диетичното хранене според специалисти.

Учените смятат, че честата консумация на салати, богати на витамините А, В 6, С, Е, К, помага за по-доброто храносмилане и регулира телесното тегло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати