Вреди ли прекаляването със солта?

Прекаляване със сол

Солта - това простичко допълнение към всяко ястие, в древността е била с цената на злато. Това е било така, защото още тогава се е знаело, че тя е жизнено необходимо и незаменимо вещество за правилното функциониране на човешкият организъм. Солта активира слюноотделянето, което е важно за нормалното храносмилане, съдържа се във всички тъкани и течности в тяло, участва в поддържането и регулирането на водния баланс и е незаменима част от стомашния сок.

Вредата от солта произтича от прекомерната ѝ употреба, а това води след себе си и до редица рискове. Пределно допустимата норма за употреба на сол е 3 г в денонощие. Нормално част от тази доза се набавя чрез храната - зеленчуци, месо, хляб. Оттук произлиза и въпросът дали е необходимо допълнително осоляване и колко. На първо място, прекомерната употреба на готварска сол води до повишаване на кръвното налягане, а оттам се повишава рискът от инсулт, а също и от сърдечно-съдови заболявания.

Солене

Като най-безобидна реакция от прекаляването със сол е задържането на течности и подуването. Консумирането на солени храни се отразява зле на зрението и рискът от развиване на катаракта се увеличава. Съществуват предположения, че има връзка между пpeкомерната употреба на сол и риска от рак на стомаха, увреждането на бъбреците, загубата на калций и риска от остеопороза при възрастните хора.

В днешния забързан ден прекаляването с приема на сол се получава някак си неусетно и несъзнателно. Това се дължи на влагането на натриев хлорид в много от храните, които купуваме. Големи количества сол се влагат в полуфабрикати, всички консервирани храни, сирене, маслини, фаст фууд храни (чипс, снакс, печени ядки, царевични пръчици, пуканки за микровълнова фурна, солени бисквити и др.)

Можем да лесно да ограничим количествата сол, като я заменим с диетична (калиева сол) или така наречената полезна сол. Като такава може са се посочи хималайската сол, която съдържа близо 80 полезни минерала.

Полезна сол

Друго средство е просто да намалим консумирането на колбаси, консервирани, пушени или осолени меса, както и на фаст фууд храни. Увлечението по тези храни е доказано вредно за човешкият организъм.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати