Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите идеи за празнични торти, които всички ще харесат

Най-добрите идеи за празнични торти, които всички ще харесат

Идеи за празнични торти

Всички празници си заслужават да бъдат подобаващо отбелязани. Наред с богатата трапеза, десертът е идеалният завършек на вечерта. Дори и да не сте се справили с вечерята, сладките изкушения винаги могат да ви отсрамят.

Много малко са хората, които могат да устоят на парче торта, покрита с плодове, шоколад или сметана. Всички знаем какво представлява този рай за небцето и стомаха. Според предпочитанията ви можете да си направите торта на етажи с кръгли или квадратни блатове, с украса или без.

Дори и да не се експерти в сладкарството, винаги можете да изненадате любимите си хора с прясно приготвена торта за празник. Вкусът, който ще предложите бие всичко в магазина, защото тайната съставка при вас е щипката ЛЮБОВ. Никога не я забравяйте, ако искате да впечатлите гостите си.

Ето и някои от най-известните предложения за вкусна празнична торта.

1. Торта Сахер

Празнична торта Сахер

черен шоколад - 225 г

масло - 175 г

кафява захар - 175 г

яйца - 5 бр. разбити

брашно - 125 г самонабухващо

какао - 3 с.л.

ром - 4 с.л.

Ганаш

черен шоколад - 175 г

масло - 75 г

сметана - 4 с.л. затоплена

Приготвянето на това шоколадово изкушение - торта Сахер, не представлява трудност. Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте маслото със захарта, добавете яйцата и постепенно прибавете брашното и какаото. Добавете разтопения шоколад и 2 с.л. от рома. Разбъркайте. Намазнете форма за печене и изсипете сместа. Печете в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути, покрийте с фолио и печете още 15 минути. Охладете за половин час и поръсете с оставащия ром. Разтопете шоколада за ганаша. Добавете маслото и сметаната, разбъркайте и изсипете върху тортата.

2. Чийзкейк

Чийзкейкът е идеалната празнична торта

бисквити - 300 г, обикновени с масло

масло - 110 грама разтопено

крема сирене - 600 г

извара - 520 грама

захар - 300 г

ванилия - 1 с.л.

яйца - 6 бр.

заквасена сметана - 400 г

Загрейте фурната до 150 градуса и пригответе форма с отлепящи се страни с диаметър около 26 см.

Смелете бисквитите на трохи и ги разбъркайте с разтопеното масло. Тази бисквитена смес разстелете по дъното на формата и добре притиснете. Сложете в хладилник за 10 минути.

През това време в голяма купа разбъркайте много добре изварата, крема сиренето, захарта и ванилията. Прибавяйте след това яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате старателно.

Накрая добавете сметаната и бъркайте, докато се получи гладка смес. Бъркането трябва да става сравнително бързо, но не прекалено.

Така приготвената смес разпределете и загладете върху бисквитената основа. Сложете да се пече за 1 час и 15 минути на слаба фурна. Готовият чийзкейк трябва да е опечен, но да има леко кремообразна структура.

Оставете американския чийзкейк да изстине и го пъхнете за 4 часа в хладилник. Плъзнете ножа по ръба на тавата, за да освободите чийзкейка от стените. Нарежете го на парчета и поднесете с гарнитура от пресни плодове, сладко или бита сметана.

3. Тирамису

Тирамису е любим празничен сладкиш
Снимка: Кристина Черникова

маскарпоне - 400 г

бишкоти - 1 опаковка

кафе - 250 мл може Еспресо

яйца - 4 бр. разделени жълтъци и белтъци

коняк - 2 с.л. мове и Амарето или Ром

какато - 2 чл.

пудра захар - 100 г

За тази празнична торта, първо, жълтъците се разбиват с пудрата захар, докато не се уголемят 3-4 пъти от размера си. Добавя се маскарпонето и се бърка внимателно.

Белтъците се разбиват на твърд сняг. След това се добавят и те при маскарпонето внимателно и се разбъркват.

В приготвеното еспресо се добавя коняка или рома. Бишкотите се потапят една по една в кафената смес и се нареждат една до друга в тавичката.

Над всеки ред бишкоти се поставя един ред крем. Отгоре отново потопените бишкоти и пак крем. Най-горният слой трябва да бъде от крем.

Направеното Тирамису се поставя в хладилника да престои една нощ. Преди сервиране се поръсва с какао и малко пудра захар.

4. Гараш

Торта Гараш е класика сред празничните торти
Снимка: Сия Рибагина

белтъци - 10 бр. за блатовете

захар - 400 гр. за блатовете

смлени орехи - 300 г за блатовете

захар - 150 г за крема

шоколад - 100 г или 2 с.л. какао

жълтъци - 5 бр.

масло - 250 - 300 г

захар - 75 г за крокана

вода - 2 с.л.

За блатовете: Белтъците се разбиват на сняг за вашата торта Гараш. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена с хартия за печене намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

За крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл, се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

За крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Празничната тортата може да се направи и без крокана.

5. Бисквитена торта

Празнична бисквитена торта

бисквити - обикновени 2 пакета (от по - тънките)

пудинг - 1 бр. ванилия

пудинг - 1 бр. какао

прясно мляко - 1 и 1/2 л.

захар - на вкус

Пудингът за бисквитената торта се приготвя, както е описано на пакетчето. Ако сте взели пудинг без варене, се смесва съдържанието на пакетчето със студено подсладено мляко и се бърка. Ако е с варене се изсипва в горещото подсладено мляко и се бърка. Препоръчвам първия вариант.

Бисквитите се топят в студеното мляко и се нареждат в една тава. Редят се един ред бисквити - пудинг какао, ред бисквити - пудинг ванилия, после пак ред бисквити и пудинг ванилия. Последния ред е от пудинг, като количеството остава по 1/2 част от двете какаото и ванилията.

Последният слой се слага на 1/2 от двете и с нож или вилица, докато не е изстинал, се правят черти в едната и другата посока, за да се прелеят цветовете.

Оставя се да отлежи и се консумира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest