Колко плодове трябва да ядете на ден?

Дневна консумация на плодове

Плодовете са важна част от здравословното хранене. Диетите с високо съдържание на плодове се свързват със всякакви ползи за здравето, като дори намаляват риска от много заболявания.

Някои хора обаче се интересуват от съдържанието на захар в плодовете и се притесняват, че ако ядат твърде много от тях, може да е вредно.

Плодът е богат на много важни за здравето, хранителни вещества

Плодовете са с високи нива на витамини и минерали. Те включват витамин C, калий и фолиева киселина, от които много хора не получават достатъчно количество. Плодът също има високо съдържание на фибри, което е изключително полезно за здравето. Продължителният прием на фибрите може да понижи холестерола и да редуцира телесното ви тегло.

Нещо повече плодовете са заредени с антиоксиданти, които спомагат за борбата със свободните радикали в организма. Балансираното хранене с високо съдържание на антиоксиданти може да забави стареенето и да намали значително риска от други заболявания.

Плодовете могат да ви помогнат да отслабнете

Отслабване с плодове

Плодовете съдържат голям брой хранителни вещества и същевременно малко количество калории. Това ги прави много подходящи за тези от вас, които искат да свалят някой друг излишен килограм.

Можете да ядете плодове, докато се почувствате удовлетворени, и да не трупате много калории. Ябълките и цитрусовите плодове като портокалите и грейпфрутите се препоръчват, когато изпитате чувство на глад. След техния прием ще се почувствате сити, без опасност натрупване на мазнини.

Плодовете понижават риска от различни заболявания

Някои проучвания по света установяват, че редовния прием на плодове намалява риска от сърдечни заболявания със 7%. Също така консумацията на плодове като грозде, ябълки и боровинки е свързано със защита от диабет тип 2.

Специалистите препоръчват цитрусовите плодове, които повишават цитрата в урината. По този начин намаляват риска от камъни в бъбреците.

Полезни ли са плодовете за диабетиците?

Консумация на плодове при диабет

Препоръките за хората с диабет е да консумират поне по 2 пъти на ден плодове. Често хората се притесняват да приемат повече плодове заради съдържанието на захар в тях. Много проучвания обаче показват, че когато захарта се консумира от цял плод, оказва много малък ефект върху нивата на кръвната захар. Също така фибрите, които се съдържат в плода, могат да намалят инсулиновата резистентност и да ви предпазят от диабет тип 2.

Плодовете в диетите с ниско съдържание на въглехидрати

Едно средно парче плод съдържа от 15 до 30 гр въглехидрати. Количеството, което трябва да приемате, зависи изцяло от това, колко грама въглехидрати трябва да консумирате дневно.

Ако спазвате кетогенна диета, прием на въглехидрати под 50 г на ден, разбира се, няма как да включите много плодове. Това обаче не прави този тип диети нездравословни, а напротив. След такъв тип хранене можете да редуцирате излишните килограми и да се излекувате от някои заболявания.

Къпини, малини, боровинки и ягоди са най-ниско въглехидратните плодове. Можете да ги приемате по всяко време вместо сладки десерти.

Възможно ли е да приемаме повече плодове от необходимото?

Количество плодове дневно

Когато ядете плодове, е много трудно да прекалите с количеството. Това е така, защото плодовете са с много високо съдържание на вода и фибри, което ги прави много засищащи. Много е вероятно да се почувствате сити дори само след едно парче.

Проучванията установяват, че можете да консумирате плодове във всякакви количества. Най-добрият вариант обаче е, ако те са част от добре балансиран хранителен режим.

Кое е правилното количество плодове на ден?

Общата препоръка за прием на плодове и зеленчуци е най-малко 400 г на ден или пет порции по 80 г. Това произтича от факта, че установеното количество се свързва с по-нисък риск от смърт и заболявания като инсулт и рак.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати