Естествени аромати: трябва ли да ги ядете?

Естествени аромати в храните

Терминът естествени аромати често е в списъка на съставките в продуктите, които се предлагат на пазара. Това са ароматизиращи вещества, които производителите на храна добавят към нея, за да подобрят вкуса.

Естествените аромати се получават от вещества, добити от растителни или животински източници:

- Подправки;

- Плодове или плодови сокове;

- Зеленчуци или зеленчукови сокове;

- Дрожди, билки, кори, растителни пъпки, листа от корени или растителен материал;

- Млечни продукти, включително ферментирали продукти;

- Месо, птици или морски дарове;

- Яйца.

Естествените аромати са предназначени да подобряват вкуса, а не непременно да допринасят за хранителната стойност на храната или напитката. Те са изключително разпространени в храните и напитките.

Най-интересното е, че единствените продукти, изброени по-често в списъците със съставки на преработените храни, са солта, водата и захарта.

Какво точно означава естествени аромати?

Сладолед естествени ароматизатори

Изследванията показват, че когато на хранителните опаковки се появят „естествени“ аромати, хората са склонни да дават положителни мнения за продукта, включително за това колко е здравословен. Въпреки това обаче той може да се използва за описание на почти всеки вид храна.

Когато определеният продукт съдържа естествен аромат, първоначалният източник трябва да е растение или животно. За разлика от това оригиналният източник на изкуствените аромати е химически синтетичен продукт.

Важно е, че всички вкусове съдържат химикали, независимо дали са естествени или изкуствени. Всъщност всяко вещество в света се състои от химикали, включително вода.

Естествените аромати са сложни смеси, създадени от специално обучени химици, известни като овкусители.

В допълнение към техния оригинален източник на вкус, тези смеси могат да съдържат повече от 100 различни химикала, включително консерванти, разтворители и други вещества. Те се определят като "случайни добавки".

От производителите на храни обаче не се изисква да разкриват дали тези добавки идват от естествени или синтетични източници. Ако оригиналният ароматизиращ източник идва от растителен или животински материал, той се класифицира като естествен аромат.

Нещо повече - тъй като терминът "естествен" няма официална дефиниция, аромати, произхождащи от генетично модифицирани култури, също могат да бъдат означени като естествени.

Съставки, класифицирани като естествени аромати

Лимоновата трева е естествен ароматизатор

- Амил ацетат: получава се вследствие на дестилация от банани, като по този начин се подсилва ароматът на бананите в печените ястия;

- Цитрал: извлича се от лимонена трева, лимон или портокал. Най-често се използва в цитрусови напитки и сладкиши;

- Бензалдехид: извлича се от бадеми, канелено масло и други съставки;

- Мас от бобър: този изненадващ и обезпокоителен източник се намира в аналните секрети на бобрите. Понякога се използва като заместител на ванилия, но това се случва рядко, защото е много скъпо.

Естествени или изкуствени аромати?

Може да ви изглежда по-здравословно да избирате храни с естествени аромати, но и изкуствените не са толкова лоши. По отношения на химичния си състав и двата вида са доста сходни.

Понякога дори изкуствените аромати съдържат по-малко химикали от естествените. Някои учени твърдят, че изкуствените дори са по-безопасни, защото се произвеждат под строго контролирани лабораторни условия.

Безопасни ли са естествените аромати?

Естествени аромати

Според специалистите в повечето случаи естествените аромати са безопасни за човешка консумация, в комбинация с преработени храни. Ако обаче вземем предвид количеството химикали, което участва в изработването на ароматите, винаги могат да се появят нежелани реакции.

За хората, които страдат от хранителни алергии или тези, които следват специални диети, е от голямо значение да изследват какви вещества съдържа естественият аромат.

Трябва ли да консумирате естествени аромати?

От гледна точка на здравето и безопасността ви, най-добре е да избягвате храни с естествени или изкуствени аромати. Препоръчително е да избирате винаги пресни, пълнозърнести храни, когато е възможно.

Не забравяйте, че производителите не са длъжни да посочват оригиналните източници или химическите смеси по време на добиването на ароматите. Това, което трябва да направят, е просто да посочат какви аромати са използвали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати