Истината за страничните ефекти от аспартама

Странични ефекти от аспартама

Аспартамът е един от най-популярните изкуствени подсладители на пазара. Всъщност е почти сигурно, че през последните 24 часа вие или някой ваш познат сте изпили поне една диетична сода, съдържаща аспартам.

Докато подсладителят си остава доста широко разпространен през последните години, той е известен с противоречивата си природа. Много противници на аспартама твърдят, че той е вреден за човешкото здраве. Съществуват и много твърдения за опасните последици от продължителната консумация на подсладителя.

Какво представлява аспартамът?

Аспартамът се използва широко в пакетираните продукти, най-често маркирани като „диетични“. Съставките му са аспарагинова киселина и фенилаланин. И двете са естествени аминокиселини. Аспарагиновата киселина се произвежда от тялото ви, а фенилаланинът е основна аминокиселина, която получавате от храната.

Когато тялото ви обработва аспартам, част от него се разгражда в метанол. Консумацията на плодове, плодови сокове, ферментирали напитки и някои зеленчуци също съдържат или водят до производство на метанол. Той е токсичен в големи размери, но при по-малки количества може да бъде приемлив, когато се комбинира със свободен метанол поради повишената абсорбция. Свободният метанол присъства в някои храни и също така се получава при загряване на аспартама. Той може да представлява проблем за вашето здраве, ако го консумирате редовно, защото се разгражда в организма под формата на формалдехид, известен канцероген и невротоксин.

Защитници на аспартама

Редица регулаторни агенции и организации, свързани с опазването на човешкото здраве, са преценили, че аспартамът е безопасен. Той получи одобрение от Организацията на ООН за прехрана и земеделие и Световната здравна организация.

През 2013 г. Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) също не намери причина да отстрани аспартама от пазара, въпреки че анализира повече от 600 данни за неговото действие. Прегледът не съобщава опасения за безопасността, свързани с нормален или повишен прием.

Някои специалисти обаче цитират множество проучвания, които показват проблеми с подсладителя, включително проучване на Харвардското училище по обществено здраве.

Продукти, съдържащи аспартам

Истината за страничните ефекти от аспартама

Всеки продукт, който не съдържа захар, обикновено е означен като подсладител. Въпреки че не всички храни съдържат аспартам, той си остава най-популярният подсладител. Най-често се среща в продукти като:

- Диетична сода

- Сладолед без захар

- Нискокалорични плодови сокове

- Дъвки

- Кисело мляко

- Бонбони без захар

Странични ефекти на аспартама

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Поради тази причина е необходимо много малко количество от подсладителя, за да предаде на храната и напитките сладък вкус.

Допустимите препоръки за дневна доза на FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ) – 50 мг на килограм телесно тегло и EFSA (Европейски орган за безопасност на храните) – 40 мг.

Например едно кенче диетична газирана напитка съдържа около 185 мг аспартам. Един човек, който тежи средно 68 кг, ще трябва да пие повече от 18 кутии на ден, за да надвиши дневния прием на FDA. По същата логика ще имат нужда от 15 кутии, за да надхвърлят препоръката на EFSA.

Хората, които страдат от фенилкетонурия имат твърде много фенилаланин в кръвта си. Той е основна аминокиселина, открита в протеинови храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Това е и една от съставките на аспартама. Поради тази причина тези хора не трябва да употребяват подсладителя, защото той е силно токсичен за тях.

Тардивната дискинезия пък се смята за страничен ефект на някои лекарства за шизофрения. Фенилаланинът в аспартама може да подбуди неконтролирани мускулни движения.

Противниците на аспартама твърдят, че има връзка между него и множество заболявания като:

- Рак

- Повишаване на телесното тегло

- Рожденни дефекти

- Кожна туберколоза

- Алцхаймер

- Множествена склероза

Ефектът на аспартама при диабет и борбата с килограмите

Специалистите твърдят, че изкуствените подсладители могат да бъдат много полезни за хората, страдащи от диабет. Все пак това не означава, че аспартамът е най-доброто решение. За да сте сигурни, препоръчително е да се посъветвате с вашия лекар.

Подсладителите могат да ви помогнат в загубата на тегло, но това обикновено се случва само ако консумирате продукти, съдържащи захар, преди да се опитате да отслабнете. Преминаването от захарни към подсладени продукти може да намали и риска от кухини и кариеси в зъбите.

Естествени заместители на аспартама

Вместо да се връщате към захарта, можете да разгледате следните природни заместители на аспартама. Опитайте се да подслаждате храни и напитки с:

- Пчелен мед

- Кленов сироп

- Плодов сок

- Пречистен карамел

- Стевия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати