gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 впечатляващи ползи от белия чай

10 впечатляващи ползи от белия чай

белият чай има впечатляващи ползи за здравето
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Белият чай се произвежда от растението Camellia sinensis. Листата и пъпките му се събират точно преди да се отворят напълно, когато са покрити с фини бели косми. Това е и мястото, откъдето белият чай получава своето име.

Белият чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Това се смята за една от причините, поради които проучванията го свързват с много ползи за здравето. Например, той може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, борба със стареенето на кожата и дори да ви помогне да се отървете от излишните килограми.

Ето и няколко от множеството ползи на белия чай за вашето здраве:

1. Богат е на антиоксиданти

Белият чай е зареден с вид полифеноли, наречени катехини.

Полифенолите са растителни молекули, които действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане.

Множеството увреждания на свободните радикали могат да имат вредно въздействие върху организма. То е свързано със застаряването, хроничното възпаление, отслабената имунна система и др.

За щастие, белият чай изглежда е един от най-добрите видове чайове за борба със свободните радикали. В действителност проучванията показват, че белият чай има сходни антиоксидантни ползи като зеления чай, който е известен със своите ползи за здравето.

чаша бял чай

2. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Полифенолите, като тези в белия чай, могат да намалят риска от сърдечни заболявания по няколко начина.

Няколко изследвания са установили, че полифенолите могат да спомогнат за отпускането на кръвоносните съдове и да повишат имунитета.

Други проучвания установяват, че полифенолите могат да предотвратят окисляването на "лошия" LDL холестерол, което е друг рисков фактор за сърдечни заболявания.

В анализ на пет проучвания учените откриват, че хората, които пият три чаши или повече чай на ден, са с 21% по-нисък риск от сърдечни заболявания.

3. Може да ви помогне да отслабнете

Също както зеления чай, и белият може да бъде толкова ефективен, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.

Например, изследванията показват, че екстрактът от бял чай е способен да стимулира разграждането на мазнините и да предотврати образуването на нови мастни клетки.

Преглед на проучванията също така предполага, че белият чай може да ви помогне да увеличите метаболизма си с допълнителни 4-5%. Това може да е равно на изгарянето на допълнителни 70-100 калории на ден.

4. Помага да защитите зъбите си от бактерии

Белият чай е чудесен източник на флуорид, катехини и танини. Тази комбинация от молекули може да помогне за укрепване на зъбите чрез борба с бактериите и захарта.

Флуоридът може да помогне за предотвратяване на зъбни кухини, като направи повърхността на зъбите по-устойчива на киселинни атаки от бактерии в комбинация със захар.

Катехините представляват растителни антиоксиданти и изобилстват в белия чай. Установено е, че те предотвратяват появата на бактерии от плака.

Танините са друг вид полифенол, който се съдържа в белия чай. Проучванията показват, че комбинацията от танини и флуорид също може да потисне разпространението на бактериите, причиняващи плаки.

бял чай

5. Съдържа съединения, които могат да се борят с рака

Изследванията откриват, че екстрактът от бял чай потиска растежа на раковите клетки в дебелото черво и спира тяхното разпространение. Антиоксидантите в екстракта от бял чай предпазват нормалните клетки от увреждане с вредни молекули.

6. Може да понижи риска от инсулинова резистентност

В резултат на няколко фактора, включително високата консумация на захар, някои хора спират да реагират на инсулин. Това се нарича инсулинова резистентност.

За съжаление, инсулиновата резистентност е много често срещана и е свързана с много хронични здравни проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и метаболитен синдром.

Интересно е, че проучванията са установили, че полифеноли като тези в белия чай могат да понижат риска от инсулинова резистентност.

Проучванията при животни са установили, че EGCG и други полифеноли, открити в белия чай, могат да повишат ефектите на инсулина и да предотвратят високите нива на кръвната захар.

7. Съединенията в белия чай могат да ви предпазят от остеопороза

Остеопорозата е здравословно състояние, при което костите стават кухи и порьозни. Проучванията показват, че свободните радикали и хроничното възпаление могат да ускорят остеопорозата. Тези два фактора могат да потиснат клетките, които подпомагат растежа на костите.

Обратно, катехините, които се намират в белия чай, показват, че се борят с тези рискови фактори. Предполага се, че потискат клетките, които разграждат костите. Тези катехини се намират в изобилие в белия чай в сравнение с други видове чайове.

8. Може да помогне в борбата със стареенето на кожата

Съединенията в белия чай могат да помогнат да защитите кожата си от въздействието на вътрешното и външното стареене.

В едно проучване учените открили, че прилагането на екстракт от бял чай към грижата за кожата е помогнало тя да се предпази от вредното въздействие на слънчевите UV лъчи.

9. Може да помогне да се предпазите от болести като Паркинсон и Алцхаймер

Съединенията в белия чай, подобно на полифенола EGCG, могат да намалят риска от развитие на болестите Паркинсон и Алцхаймер.

Проучванията с животни показват, че EGCG може да потисне свободните радикали, да ограничи възпалението и да намали други рискови фактори за двете заболявания.

10. Лесен е за приготвяне

Белият чай е не само здравословен, но и много лесен за приготвяне.

Просто добавете насипен бял чай в една чаша и изсипете гореща вода върху листата. Оставете ги да се запарят в продължение на пет до осем минути и след това го сервирайте.

В идеалния случай водата трябва да бъде 75-85 ° C. Избягвайте да използвате вряла вода, защото може да съсипе нежния вкус на белия чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати