7 ползи от консумацията на Халапеньо
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»7 ползи от консумацията на Халапеньо

7 ползи от консумацията на Халапеньо

ХрисиХриси
Новак
14830
Ползи от консумацията на Халапеньо
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Халапеньо са вид люти чушки с мексикански произход. Те са малки, зелени или червени, с умерено пикантен вкус. Обикновено се използват в традиционната кухня на Мексико, но са популярни в цял свят. Могат да се консумират сурови, варени, пушени, сготвени, варени или дори на прах. Освен това тези чушки са богати на хранителни вещества и имат редица полезни здравословни свойства.

Нека разгледаме 7 здравословните ползи на Халапеньо.

1. Богати са на хранителни вещества – и по-конкретно на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Освен това са с ниско съдържание на калории. Пиперливият им вкус се дължи на веществото капсаицин.

2. Помагат в борбата с излишните килограми – според много проучвания тези люти чушки ускоряват метаболизма, намаляват апетита и по този начин спомагат за свалянето на излишно тегло.

Консумация на Халапеньо

3. Бори се с рака – има редица изследвания, които показват, че капсаицинът в този вид чушки може да се бори с ракови заболявания, ако се приема в големи дози. Все още обаче твърденията не са напълно доказани.

4. Може да бъде естествено болкоуспокояващо – капсаицинът в лютите чушки действа и като естествено болкоуспокояващо. Интересното е, че освен чрез консумация може да намалите болката и като положите чушката на болното място.

5. Предотвратява стомашни язви – макар че схващането е напълно противоположно, а именно, че лютите храни могат да станат причина за язва, изследванията сочат, че капсаицинът намалява риска от появяването им.

6. Бори се с инфекциите – подправките и билките открай време се добавят към продуктите, за да подобрят вкуса им и да се справят с евентуалното им разваляне. Този вид чушки, както и останалите люти храни, съдържат съединения, които предотвратяват развитието на бактерии, които могат да станат причина за инфекциозни проблеми.

7. Спомага за доброто сърдечно здраве – лютите чушки съдействат за понижаването нивата на кръвното налягане, холестерола и захарта, което, от своя страна, води до благосъстоянието на целия организъм. Имайки предвид, че това са най-честите причини за проблеми със сърцето, чушките биха били изключително полезен продукт за онези, които са изложени на риск от такива заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати