7 причини да консумирате цитрусови плодове по-често

7 причини да консумирате цитрусови плодове по-често

Вкусни, сочни, ярки, цитрусовите плодове са като слънчев лъч в студените зимни утрини. Освен с вкуса, те очароват организма и с полезните си свойства, които въобще не са малко. Семейството на цитрусите включва лимон, лайм, портокал, грейпфрут и техните разновидности. И ако още не сте ги направили част от ежедневното си меню, даваме ви 7 причини да го сторите незабавно.

1. Богати са на витамини и растителни съединения – за да добиете представа, един портокал ви дава необходимото количество витамин С, което трябва да приемате на ден. Те ви поддържат здрави и силни, далеч от досадните настинки.

2. Имат високо съдържание на фибри – които съдействат за понижаване на холестерола и по-лесното храносмилане. Спомагат за по-лесното сваляне на излишни килограми.

3. Цитрусите съдържат много малко калории – но много вода, което ще утоли глада ви. Така ще бъдете сити без да сте качили и грам. Те са част от почти всяка диета.

4. Намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците – цитрусите влияят на веществата, които предпазват организма от този сериозен здравословен проблем.

5. Могат да предотвратят или да помогнат в борбата с рака – много проучвания се уповават на доказаният ефект на цитрусите върху някои видове рак. Те ги подтискат и блокират образуването на нови ракови клетки.

7 причини да консумирате цитрусови плодове по-често

6. Подпомагат сърдечното здраве – благодарение на съдържанието си на полезни вещества и антиоксиданти. Цитрусите спомагат за поддържане нивата на холестерола, както и тези на ниското кръвно налягане.

7. Предпазват мозъка – и са превантивна мярка срещу редица неврологични заболявания. Те, отчасти, възникват заради възпаления в организма, а тези плодове притежава противовъзпалително действие, което може да ги стопира. Сокът от цитруси е страхотно, тонизиращо средство за здрава нервна система, но самият плод също не е за подценяване.

Цитрусовите плодове добавят усещане за свежест, лекота и сила в организма. Те укрепват имунната система и ви поддържат здрави и през зимата. Може да ги консумирате неограничено и смело. Все пак плодът има повече витамини от сока, но е хубаво да включите в менюто си цитруси под всякаква форма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати