10 доказани ползи за здравето от пиенето на зелен чай

зелен чай

Зеленият чай е най-здравословната напитка на планетата. Той прелива от антиоксиданти и хранителни вещества, които имат благоприятно влияние върху тялото. Представяме ви 10 впечатляващи ползи за здравето от консумацията на зелен чай, подкрепени с доказателства във времето.

1. Съдържа редица биоактивни съединения, които носят ползи за здравето – благодарение на наличието на антиоксиданти, зеленият чай може да повлияе добре при разни възпаления, както и при борбата с рака.

2. Подобрява мозъчната дейност – освен будни, ви прави и по-умни. Това е следствие от съдържанието на кофеин в напитката, който чрез взаимодействието си с други вещества, се отразява стимулиращо върху функционирането на мозъка.

3. Стимулира изгарянето на мазнини и подобрява физическото ви състояние – зеленият чай ускорява метаболизма, а оттам и топенето на мазнини. Заради това, често е участник в диети и разделно хранене.

4. Антиоксидантите, които съдържа могат да намалят шанса от някои видове рак – те се борят срещу нарастването на клетките, предизвикващи рак и доказано намаляват риска от него. За да изпълнява тази си функция пълноценно, не го пийте с мляко, защото то може да отслаби мощността на антиоксидантите.

5. Намалява риска от Алцхаймер и Паркинсонзеленият чай предпазва мозъка и в напреднала възраст. Биоактивните съединения, които съдържа могат да намалят риска от тези невродегенеративни заболявания.

10 доказани ползи за здравето от пиенето на зелен чай

6. Подобрява денталното здраве – зеленият чай намалява риска от инфекции и укрепва здравето на зъбите. Свежда риска от появата на кариес и лош дъх до минимум.

7. Намалява риска от диабет от втори тип – според някои изследвания, зеленият чай намалява нивата на кръвната захар и може да предотврати появата на диабет от втори тип.

8. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания – зеленият чай намалява холестерола и съдейства за по-доброто здраве на сърцето. Това е една от най-ценните ползи от зеления чай.

9. Помага в борбата с килограмите – тази напитка може да ускори метаболизма и да съдейства за бързото и ефективно сваляне на излишни килограми. Неслучайно, зеленият чай е част от всяка диета. Той прочиства организма и ви държи във форма.

10. Зеленият чай може да ви помогне да живеете по-дълго – и нищо чудно, имайки предвид изброените здравословни ползи от зеления чай.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати