Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да глазираме зеленчуци?

Как да глазираме зеленчуци?

ХрисиХриси
Новак
14717
глазирани моркови

Готвенето е изкуство, а готвачите – истински артисти. Хората, които приготвят храната с любов и вдъхновение, държат както на перфектния вкус, така и на идеалната визия в чинията. Има нещо магично в това да гледаш как готвач, който обича работата си, дава всичко от себе си, за да приготви вкусна и красива храна за гостите или клиентите си.

Ако се замислим какви неща обобщава целият процес на готвене, може да го наречем дори наука. Различни техники, способи, създаване на нови вкусови комбинации, безкрайни възможности за експериментиране и т.н.

Ако и вие обичате да се вихрите в кухнята, сигурно сте опитвали някои техники и по-специално т.нар. глазиране на зеленчуци. В случай, че го чувате за първи път, сега ще ви разясним какво точно се крие зад този вид готвене.

Глазирането е готварска техника, след която зеленчуците изглеждат гладки, лъскави, все едно лакирани и разбира се, са много вкусни. На нея се подлагат всички кореноплодни зеленчуци (моркови, ряпа, картофи и т.н., всички твърди зеленчуци).

И така, ето как се случва цялата магия с глазирането. Най-напред, трябва да нарежете зеленчуците на ивици или по-големи парчета. След това ги сложете в дълбока тенджера, която ще напълните вода. Нека тя ги покрие и бъде сантиметър над тях. Добавете захар или мед, 1 с.л. оцет, 1 с.л. сол и около 50 г масло.

Как да глазираме зеленчуци?

Задушете зеленчуците заедно с тези съставки с капак, който позволява на парата да излиза. Важното е да не се варят. Когато са почти готови, разбъркайте и след няколко минути свалете от котлона. Ще разберете, че са готови, когато водата се изпари, а те се покрият с глазура и станат блестящи.

Има още един начин, по който може да глазирате зеленчуци. Подгответе ги в леко сварен вид, изцедете и ги оваляйте в предварително приготвена смес от 2 с.л. светъл мед и настърганата кора от един лимон. Подредете ги в тава и сложете във фурната за малко, докато се надуят и покафенеят.

Супер вкусен начин да приготвите вечеря за себе си и своите близки, или да впечатлите гости. Може да сервирате по най-различни начини, вдъхновението ще дойде само!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest