Ето как лесно да изпечем патица

Ето как лесно да изпечем патица
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Хрупкава печена патица, патица с портокал, патешки бутчета с бира, пълнена цяла патица. Тези и още стотици рецепти на всички ни се иска да опитаме. Има обаче един проблем: как да изпечем месото, за да бъде крехко и сочно.

Тайната е в температурата и времето на печене. Логично е, че колкото по-голяма е птицата, толкова по-дълго време се пече. При прекалено дълго печене обаче, рискуваме патицата да остане суха.

Затова препоръчваме да напръскате патицата със зехтин или масло, да я завиете с фолио за печене или да я поставите в плик за печене. А ако искаме върху нея да остане хрупкава коричка, пускаме фурната на грил режим и я откриваме през последните 15 минути.

Важно уточнение: ако патицата е била замразена предварително, трябва да се уверим, че тя е напълно размразена преди печене. Най-добрият начин за това е да я оставим в хладилника за около 2 дни преди да я изпечем.

За да не е прекалено мазна, трябва да премахнем излишната мазнина от патицата предварително. Това става лесно: с резки и дупчици по тялото на патицата, за да изтече излишната лой. С нея можем да си направим полезна и вкусна мазнина за готвене – патешка мас, която е подходяща и за пържене на високи температури или за печени картофи.

Ето как лесно да изпечем патица

Най-лесният начин за хрупкава и сочна цяла печена патица е да направим дупчици с вилица по кожата на птицата. Така ще се образува и вкусен сос, с който можем да полеем зеленчуци, картофи или по-екзотична гарнитура, като например плодове.

Колко време да печем патицата? Големият въпрос, на който сега ще отговорим. Когато патицата е сравнително малка, я печем около два часа, като предварително сме пробили кожата й. Когато е по-голяма, е важно да намалим градусите на фурната – около 150 градуса за около 3 часа. Може да се използва и трика с фолиото, който по-горе споделихме, за да гарантираме, че ще остане сочна.

Когато искаме да приготвим патешки бут, трябва да го печем при температура около 200 градуса за около 30 минути. За да са хрупкави и сочни едновременно, необходимо е да ги обръщаме по време на печенето.

А за да стане още по-вкусна, можем да си позволим малко по-голяма екзотика в кухнята – сос от сини сливи, конфитюр от праскови или портокалов сос, с които да полеем вече изпечената патица преди сервиране. Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати