Костен бульон: Как да го направите и 6 причини, поради които ви трябва

Хриси СюлемезоваХриси СюлемезоваНовак / Автор
Костен бульон

Костният бульон набира все по-голяма популярност, особено сред привържениците на здравословното хранене. Смята се, че той съдържа редица полезни вещества, които могат да допринесат за цялостното благоприятно състояние на организма.

Нека обърнем внимание на 6 причини, поради които е хубаво да пиене бульон от кости.

Костите обикновено се ползват при готвене на супи и различни сосове. Отскоро бульонът, който се приготвя от тях, започва да се възприема като самостоятелна здравословна напитка. Той може да се приготви от всякакво месо – свинско, говеждо, телешко, агнешко, пилешко, биволско, дори от риба.

Приготвя се лесно – необходими са ви само голям съд, оцет, вода и костите. Може да добавите и подправки според вкуса си. Сложете кокалите/костите да се варят на слаб котлон продължително време - за най-малко 2 часа, че и повече. Съществуват множество рецепти за бульон, с които бързо ще успеете да си приготвите костен бульон.

Пилешки бульон

1. Костният бульон съдържа изключително важни витамини и минерали – те укрепват и подпомагат здравето на вашите кости. Освен тях той съдържа и множество полезни хранителни вещества, есенциални мастни киселини и аминокиселини;

2. Съдейства за правилно храносмилане – а за него е отговорен желатинът в костния бульон. Той оказва добро въздействие при хора с възпаления или други проблеми с червата;

3. Възпрепятства възпаленията – аминокиселините, които съдържа костният бульон, се борят с различните възпаления и намаляват риска от появата на различни болести.

4. Хранителните вещества, които съдържа, влияят положително върху цялостното състояние на организма – колагенът е основният протеин, който се намира в състава на костите и сухожилията. При готвене той се разгражда в желатин – друг протеин, който съдържа аминокиселини с добро въздействие върху здравето на целия организъм, в частност намалява възможността от появата на артрит.

Бульон от кости

5. Костният бульон допринася за по-лесното сваляне на излишни килограми – той е с ниско съдържание на калории и в същото време дава усещане за ситост за по-дълго време. Това е така благодарение на желатин, който намалява чувството на глад. Така с течението на времето редовната му консумация може да доведе до сваляне на тегло.

6. Подобрява съня и мозъчната дейност – аминокиселината глицин, която се съдържа в костите, е с доказано благоприятен ефект върху съня. Ето защо чаша бульон преди лягане може да ви осигури качествен сън, по-добра памет и по-стимулирана мозъчна дейност като цяло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати