Полезно или вредно е да се храним прави?

Хранене прав

От време на време се храним седнали, легнали, изправени, в каквото положение ни харесва. В последно време се наблюдава тенденция, при която хората се хранят прави, защото искат да спестят време или защото са в офиса, например. Според някои обаче консумирането на храна в изправено положение би могло да навреди на храносмилателния процес или да доведе до преяждане.

Позата, която заемате, когато се храните има голямо значение за организма – и в частност за усвояването на продуктите от него. То е най-бавно, когато лежите и най-бързо, когато сте прави или се движите. Въпреки това има малка разлика дали ще седнете или ще се изправите веднага след хранене.

Според някои хора яденето прав може да стимулира по-бързото изгаряне на калории. Дори и това да е така обаче няма как да постигнете видими резултати само от него, тъй като по този начин организмът заблуждава и е възможно дори да преядете. Калориите, които ще натрупате, пак ще са повече от тези, които ще изразходите в изправено положение.

Добро храносмилане

- Може да се чувствате гладни по-дълго време – за да се почувствате сити, стомахът трябва да реши, че сте приели достатъчно храна и да прати сигнал на мозъка. Когато сте прави или се движите, продуктите се усвояват по-бързо и организмът се чувства гладен по-дълго време;

- Може да намали рефлуксът и киселините – хората, които имат такива проблеми, може да се възползват от храненето в изправено положение и по този начин да ги облекчат. Това се получава заради ускоряването на метаболизма;

- Може да причини подуване – храненето в изправено положение може да бъде причина за получаване на газове и подуване на корема. Причина за това е скоростта, с която се абсорбират хранителните вещества в организма.

Здравословно хранене

Храненето в седнало положение може да повиши концентрацията – ако се храните изправени, няма да бъдете достатъчно концентрирани и няма да усетите адекватно чувството на глад и ситост. Когато сте седнали обаче, мислите само за чинията пред себе си и това ви позволява да определите точно кога сте се нахранили.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати