Ползи и вреди от консумацията на черупки от яйца

Ползи и вреди от консумацията на яйчени черупки

Голяма част от хората, които спазват разни диети, не се замисля дали снабдяват организма си с необходимите за правилното му функциониране вещества. Калцият е едно от тях. Често пренебрегван, поради ограничението на редица продукти, добра новина е, че може да си го набавяте от черупките на яйцата. Нека се запознаем отблизо с тях и да видим ползите и рисковете от консумацията им.

Яйчените черупки намират приложение в кухнята като калциева добавка. Само половин черупка може да осигури задължителната дневна доза калций на възрастен човек. Когато са направени на прах, черупките също вършат чудесна работа като източник на калций.

Те могат да намалят риска от остеопороза. Това е заболяване, което се изразява със слаби кости и по-голям риск от костни фрактури. Калцият е веществото, отговорно за доброто състояние на костите и недостигът му може да се отрази зле на тези части от тялото. Ето защо тук казваме твърдо Да! на яйчените черупки.

Мембраната на черупките може да повлияе благоприятно върху здравето на целия организъм. Тя се намира между белтъка и черупката и съдържа редица полезни вещества, които влияят добре на цялото тяло.

Ползи и вреди от консумацията на черупки от яйца

Стига да се приготвят правилно, яйчените черупки са полезна храна. Има обаче някои неща, с които трябва да внимавате.

Яйчените черупки се консумират стрити на прах и се смесват с храна или с вода. Дневната препоръчителна доза е около 2.5 грама, които са напълно достатъчни за благосъстоянието на организма. Единственото, за което трябва да внимавате, са остатъчни частици, ако черупките не са смлени добре.

В случай че имате намерение да съхранявате праха от яйчени черупки за по-дълго време, най-напред ги изсушете, преди да ги смелите. Може да го добавите към различни ястия или да го смесите със сок или вода. Едни от най-подходящите храни, към които може да го добавите, са пица, спагети и пържено месо.

Яйчените черупки са един от най-евтините и ефективни източници на калций. Така че, вече нямате извинение, ако не приемате това жизнено необходимо за организма вещество.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати