Как да обелим бързо картофи?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да обелим бързо картофи?

Как да обелим бързо картофи?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
132310292
белени картофи
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Независимо от метода, който избирате, трябва предварително да измиете картофите си. Повечето картофи никога не са достатъчно измити, така че все още има мръсотия върху тях. Отделете си достатъчно време, за да ги изсушите, преди да ги обелите - ако ще ги белите сурови.

Това ще гарантира, че те не са толкова хлъзгави, когато ги държите. Ако нямате време да ги оставите да изсъхнат, използвайте чиста кърпа за съдове, за да ги изсушите.

Ползването на традиционните инструменти като нож или белачка са изключително удобни и достъпни за всяка домакиня. Белете отгоре надолу, за да обхванете по-широка и по-дълга обелка от картофа. С малко практика ще са ви необходими около 30 секунди на картоф.

Ако ползвате белачка, хванете картофа в едната ръка и белачката в другата си ръка. Застанете над мивката или над боклука, преди да започнете да белите картофите. По този начин няма да разпилявате парчета картофена кожа из цялата кухня.

Не забрявайте да обелите тъмните петна. Може да откриете, че като се покаже под обелките вътрешността на картофите, виждате тъмни петна. Това е съвсем нормално - малко картофи са идеални.

Фокусирайте се върху тази област и продължавайте да белите, докато не изрежете напълно тъмните слоеве. Понякога тъмната част на картофа става доста дълбока (това често се нарича "око"). Ако случаят е такъв, изрежете областта с нож или с ръба на белачката. Картофите няма да са напълно кръгли, но все пак ще е добре да се ядат.

белени картофи

Ако беленето на картоф преди варене не е във вашия стил или просто нямате време, опитайте този метод. Направете на всеки картоф Т разрез с нож през средата, като създадете пръстен около картофа - дори да изкривите, не се притеснявайте, важното е началото и краят да съвпадат.

След като го направите, можете да ги оставите на котлона. Малко преди да ги свалите от огъня, си пригответе съд със студена вода и лед за предпочитане. Когато картофите са сварени ги прехвърлете в ледена водна баня. Когато се охладят, отлепете кожата.

Тук ще споделим и интересен метод за белене на картоф с бормашина/винтоверт. Приспособете метална вилица (ще ви се наложи да отчупите част от дръжката) и я прикрепете към електрическата бормашина.

Забийте вилицата в центъра на картофа. Завъртете с една ръка, така че картофът да се върти, докато с другата ръка използвате другата традиционна машина за белене на картофи (белачка, нож).

След като вече сте майстор в беленето на картофи, можем само да ви препоръчаме да си приготвите някоя тези вкусни ястия с картофи:

- картофена салата;

- пиле с картофи;

- пълнени картофи на фурна;

- или вкусни печени картофи;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати