Наринѐ - първото българско ацидофилно кисело мляко

Aцидофилно кисело мляко

Напоследък в секциите за млечни продукти по магазините се появи нов вид кисело мляко със звучното и красиво наименование Наринѐ.

Наринѐ е арменско женско име, което порфесор Левон Ерзинкян дава на произвежданото от него и разпространявано в тогавашния СССП от 1964 г. насам кисело мляко с ацидофилни бактерии. През 1986 г. Япония купува щама и също започва да произвежда ацидофилно мляко.

Какво е ацидофилно мляко?

Мляко, заквасено с живи ацидофилни бактерии – едни от най-важните за човешкия организъм. За разлика от познатите ни пробиотични бактерии (например Lactobacillus Bulgaricus), които живеят във външната среда, Lactobacillus acidophilus се заселва в стомашно-чревния тракт на човека от самото му раждане.

Ако нещо не ги унищожи, те ни съпътстват през целия ни живот, като се грижат за здравето ни по забележителен начин – преработват храната във витамини, микроелементи и други полезни вещества, които да стигнат в подходящ вид до всяка клетка на тялото.

Кисело мляко

Млякото Наринѐ съдържа още инулин и пектин – основна хранителна среда за бифидобактериите в стомашно-чревния тракт.

Киселото мляко Наринѐ е подходящо за ежедневна употреба за всички възрасти. Препоръчително е да се употребява без термична обработка, за да останат бактериите живи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати