Карфиолът - вкусният лек на есента

Запеканка с карфиол

Карфиолът съдържа множеството минерали, микроелементи, витамини и хранителни вещества. По количество на витамин С например той превъзхожда обикновеното зеле и затова не е чудно, че само 50 г карфиол осигуряват на организма дневната нужда от витамин C.

Зеленчукът е рекордьор по съдържание на биотин - това е витамин H, който предотвратява възпалителните процеси по кожата и появата на себорея. Желязото в карфиола е 2 пъти повече, отколкото в граха, чушките, зелената салата и 3 пъти повече отколкото в тиквичките и патладжаните.

но с това ползите от карфиола не приключват. Ензимите, които съдържа пък, помагат да се изхвърлят токсините от организма. Известно е, че ако те не се отстраняват навреме, могат да повредят клетките и да доведат до поява на тумори. Затова зеленчукът е отлично средство за предпазване от рак. За диабетици и хора с бронхит, пациенти със заболявания на бъбреците и черния дроб той е не по-малко необходим.

Карфиол

Зеленчукът смело може да се препоръча във всекидневното меню на хората, които искат да отслабват, тъй като е нискокалорична храна и едновременно дава усещане за ситост. Смята се за диетичен продукт и заради лесно усвояемите си протеини. Неслучайно прочутите лечители от Древността го препоръчват за ядене предимно през зимата.

В ония далечни времена го наричат сирийското зеле, защото за пръв път е отгледан като културно растение по тези географски ширини. През XII век благодарение на арабите той пристига в Испания и Кипър. Впрочем островът столетия е единственият доставчик на неговите семена за цяла Европа. Днес по мащабите си на разпространение в света е на второ място след бялото зеле.

На пазара избирайте глави със здрав кочан, тежки и обвити със зелени листенца. Тяхната свежест издава възрастта на продукта. Съцветия със зеленикави и сивкави оттенъци обикновено нагарчат, тъмните петна по тях пък свидетелстват за начало на разлагане. На топло и светло карфиолът не издържа дълго, но замразяване понася добре. При това ценните му качества се запазват.

Как да готвите карфиол?

Супа с карфиол

• Варете го в малко вода и на силен огън, а бульонът, в който са преминали голяма част от полезните вещества, използвайте за супи и сосове;

• Ако ножът свободно влиза в кочана, значи карфиолът е сварен;

• Не го дръжте дълго в горещата отвара, защото това променя цвета и влошава вкуса му;

• Карфиолът е no-вкусен, ако предварително се бланшира в прясно мляко, а по време на задушаването се добави малко майонеза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати