gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неоспорими ползи от балсамовия оцет

Неоспорими ползи от балсамовия оцет

Балсамов оцет

Балсамовият оцет се причислява към натуралните продукти. Той има хранителни свойства, без да съдържа калории. Този вид оцет е гъста течност с тъмен цвят, много богат вкус, леко сладникав. Оцетът променя вкуса на храната, към която се добавя.

В неговото съдържание правят впечатление антиоксидантите, които го превръщат и в полезна подправка. Името му идва от факта, че в древността е бил използван като лечебен балсам при различни оплаквания. За производството му се използва специален вид грозде. То се вари, докато се получи консистенция на сироп, а после отлежава в специални бъчви. От продължителността на отлежаването се определя и стойността на оцета, най-дълго отлежалият е най-добър и скъп.

Правени са много проучвания на качествата на балсамовия оцет в сравнение с другите видове оцет, както и с други продукти, и изводите говорят за многобройни полезни качества на течността. Това нарежда балсамовия оцет до други продукти, известни като антиоксиданти, между тях зеленият чай, какаото, плодовете и други.

Ето какви са здравословните ползи от употребата на балсамов оцет?

Намалява нивата на кръвната захар

Балсамов оцет

Заради ниския си гликемичен индекс този продукт има антигликемични свойства. Той пази организма от повишаване на кръвната захар, от варирания в нивата, резки покачвания и спадове, които са опасни.

Има благотворно влияние върху храносмилателния процес

Оцетната киселина е подходяща среда за развитие на бактериите на пробиотиците. При редовна консумация на балсамов оцет организмът получава количества пробиотици, необходими за здравето на чревната флора. Той подобрява перисталтиката на червата и облекчава чувството за тежест и дискомфорт след хранене.

Регулира холестерола

Балсамовият оцет може да понижи холестерола и може да подпомогне лекарствата за поддържане ниски нива на липидите в кръвта.

Помага на процеса на отслабване

Балсамов оцет

Като регулира холестерола и кръвната захар, балсамовият оцет осигурява контрол върху телесното тегло и така отслабването става по-лесен процес. Използването му като подправка за храната подпомага регулирането на апетита и намаляване на калориите, които се приемат с храната.

Стимулира кръвообращението

Балсамовият оцет е продукт, получен по аналогичен начин на виното, благодарение на способността на гроздето да ферментира. Той съдържа много полифеноли, а те са антиоксиданти, които пречат на тромбоцитите да се свързват помежду си и да образуват тромби. Освен това поддържа здравината на кръвоносните съдове и улеснява потока на кръвта.

Оказва благотворно влияние на кожата

Балсамов оцет

Балсамовият оцет съдържа оцетна киселина в големи количества, богата на антиоксиданти, както и антимикробни агенти. Затова премахва различни кожни възпаления като акне.

Въпреки многото си положителни действия балсамовият оцет не бива да се приема в големи количества, защото това създава риск за здравето на храносмилателната система. Затова трябва да се ограничи до 2 лъжици дневно. Големите количества от тази киселина дразнят лигавицата на стомаха и хранопровода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати