gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се пържи на маслена баня?

Как се пържи на маслена баня?

Пържене на маслена баня
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Пърженето на маслена баня е един от трите основни начина за пържене с мазнина. Той е широко предпочитан метод за кулинарна обработка, тъй като изпърженият продукт остава сочен отвътре, а отвън придобива хрупкава коричка.

Как се прави маслена баня?

За да пържите на маслена баня, ви е необходим дълбок съд, а не тиган. Съдът не трябва да е направен от стомана, чугун или калайдисан, защото от високата температура калаят може да се разтопи и окисли. Освен това не бива да се пълни с мазнина повече от половината, тъй като при поставяне на продукта обемът ѝ се увеличава и може да пръска наоколо. Съотношението между теглото на мазнината и теглото на поставения продукт трябва да бъде най-малко 4:1.

Маслена баня

Преди да пуснете продукта за пържене, се уверете, че мазнината е достатъчно нагрята. В противен случай продуктът ще се напои с нестоплената мазнина, която ще промени вкуса му, и след приготвянето си ще стане или мазен или сух.

Често допускана грешка е позволяването на мазнината да прегрее. Това не бива да се случва, тъй като при прегряване мазнината губи хранителните си свойства, а изпърженият продукт остава суров отвътре поради високата ѝ температура.

Панирани морски дарове

Когато е достигната необходимата температура за пържене, оставете продукта да „плава“ в съда. При пърженето на маслена баня мазнината обгръща продукта равномерно от всички страни, затова не е необходимо да го обръщате. Можете да ги извадите, когато придобие светлокафява или тъмножълта коричка.

Желателно е след като сте го извадили, да го оставите на кухненска хартия или върху сито или решетка, за да се изцеди излишната мазнина от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати