Това са храните, които оцветяват зъбите ви

Храни, оцветяващи зъбите
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Всеки желае зъбите му да са бели и здрави. Но не всеки знае, че най-големият враг на 24-каратовата усмивка са именно храните.

Голяма част от храните, които консумираме ежедневно, съдържат силно пигментирани молекули, наречени хромогени, които променят цвета на зъбите ни, като полепват по повърхността им. Разбира се, не трябва напълно да спрем консумацията им, но е желателно да я ограничим, особено ако искаме да запазим зъбите си бели за по-дълго.

1. Горски плодове

Горски плодове

Къпините, малините, горските ягоди, боровинките. Всички те са толкова вкусни и полезни, но за съжаление консумация им води до мигновено оцветяване на зъбите, което може да се задържи за дълго, ако не бъде премахнато. Затова, когато похапваме от тях, е желателно да жабуркаме устата си с вода и да измием зъбите си.

2. Червено цвекло

Червено цвекло

Червеното цвекло е източник на толкова много витамини и минерали, че просто е непростимо да го изключим от менюто си. За съжаление тъмночервеният му цвят води до значителна промяна на цвета на зъбите. Затова е желателно да ограничим консумацията, а всеки път щом се изкушим и си похапнем от него, да си измием зъбите, за да намалим ефекта му.

3. Доматен сос

Доматен сос

Доматен сос, лютеница, кетчуп и др. Тук отново говорим за една голяма група от храни, в чиито състав са включени доматите. Тези храни са богати на киселини и редовната им употреба нарушава емайла на зъбите, което води и до потъмняването им.

4. Къри

Къри

Тази пикантна подправка има мигновен ефект върху зъбите - оставя ги с жълтеникав оттенък. Затова е необходимо след похапването на къри да си измиете зъбите, без да отлагате.

5. Мариновани продукти

Туршии
Снимка: Албена Асенова

Киселите краставички, туршиите и всички други маринови продукти с кисел вкус водят до нарушаване на емайла и появата на петна по зъбите.

6. Бисквити

Бисквити

Голяма част от бисквитите имат в състава си рафинирани въглехидрати, които се превръщат в захари. Те са изключително вредни за зъбите, тъй като освен че причиняват кариеси, водят и до потъмняване на зъбите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати