Защо се накисват ядките?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо се накисват ядките?

Защо се накисват ядките?

Защо се накисват ядките?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Всеки обича да яде сурови или печени ядки, не само защото са вкусни и засищащи, но и защото са много полезни. Чрез тях си набавяме и необходимите протеини и мазнини.

Но за да получаваме само плюсовете от яденето на сурови ядки, трябва да се отървем от минусите, или иначе казано - предварително да накиснем ядките си. Причината е много проста. Ядките съдържат инхибитори и фитинова киселина. Инхибиторите са вещества, които пречат на правилното протичане на различни процеси в организма ни.

Те блокират действието на храносмилателните ензими и поради това храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна. Инхибиторите са полезни за ядките, докато са в природата. Те предпазват семената в почвата от загниване. Но когато дойде моментът за консумация, инхибиторите трябва да се премахнат, тъй като пречат на хранителните вещества да достигнат до тялото ни.

Фитиновата киселина пък се свързва с редица важни минерали (желязо, калций, магнезий, мед) и не ни позволява да ги усвоим, което вреди на организма ни. Така че консумирането на големи количества ненакиснати сурови ядки може да доведе до дефицит на минерали, раздразнение на стомаха или други здравословни проблеми.

Накисването на ядките отстранява инхибиторите и фитиновата киселина и освобождава витамините и минералите в ядките, като улеснява усвояването им от организма. Още през първите 20 минути при ядките, които имат кожичка, водата покафенява.

Защо се накисват ядките?

След като са били накиснати за няколко часа, от ядките се отделят прахът, остатъчните вещества и танините на кожата. Желателно е, ако ядките трябва да престоят по-дълго във водата, да я сменяте на няколко часа. След като сте извадили ядките, задължително изхвърляйте водата, в която са били накиснати.

Време за накисване на ядките и семената:

бадеми - 8-12 часа

кашу - 2-3 часа

орехи - 4-8 часа

лешници - 8 часа

слънчогледово семе - 4 часа

тиквено семе - 4 часа

ленено семе - 4-6 часа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати