Неочакваните ползи от черните моркови

Черни моркови

Защо ви обръщаме внимание на черните моркови? Защото хранителният им състав зависи от цвета им, а черните са изключително богати на вещества.

Черните моркови играят важна роля в храненето на хората, тъй като обогатяват тялото със своите полезни съставки. Черният морков съдържа антиоксиданти, витамините С и Е. В допълнение към наличието на антиоксиданти като витамини С и Е черните моркови, наричани още лилави моркови, също съдържат фенолни съединения, които допринасят значително за антиоксидантния им капацитет. Освен антоцианините като основни фенолни съединения е доказано, че черният морков може да се похвали със значителни количества фенолни киселини, включително хидрокси-цинамити и кафеена киселина.

Черните моркови са нетрайни и трудни за запазване като суров продукт. Поради това отглежданите в Турция често се преработват в различни продукти като сок, концентрат и салгам - т.е. традиционна ферментирала напитка с млечна киселина.

Черните моркови също са отличен източник на антоцианини. Антоцианините помагат за понижаване на лошия холестерол (LDL), също ни помагат да се предпазим от различни форми на рак. Този сорт моркови има високи хранителни стойности и е богат на антоцианини, феноли, флавонолози на β-каротин, калций, желязо и цинк. Неговата антиоксидантна активност е четири пъти по-висока от оранжевия морков. Свежите черни моркови са подходящи за салата, сок, туршия, които са добър аперитив.

Оранжевите моркови са подходящи за туршия

Флаваноидите в съдържанието на черния морков, които са част от състава и на лилавите моркови, са една от най-важните му компоненти. Последните проучвания показват, че флавоноидите в тези два цвята моркови имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Но черните събратя на нашите оранжеви трапезни приятели имат в себе си и полифеноли и каротеноиди, които заедно с флавоноидите предпазват в значителна степен от хронични заболявания.

Истинският цвят на морковите

От деца знаем, че морковите са оранжеви. Всъщност истинският цвят на морковите е лилав. Предците ни са хапвали този зеленчук в лилавата му разновидност. Дори в египетски храм е открита рисунка на лилав морков. Първите моркови са били в този благороден цвят, но в последствие растението е видоизменяно, за да се получи оранжева разцветка. Днешните моркови са в резултат на селекция на жълт Северноафрикански морков, осъществена в Холандия за повече от 200 години.

Съществуват не само лилави, черни, жълти и оранжеви моркови, но и бели, а някога са се отглеждали и такива с червен цвят.

Любопитни факти за моркова

Сортове моркови

Прочутите лекари Гален и Хипократ препоръчват морковите като противовъзпалително средство и срещу кашлица. Векове по-късно Авицена също прилага морковите за лечение.

В Древен Рим морковът е смятан за афродизиак, а на пировете на Калигула са поднасяни морковени салати, за да дадат сили на гостите.

Келтите са наричали морковите подземен мед заради тяхната сладост.

Когато е открит витамин А и се разбира, че се съдържа в големи количества в морковите, Британското правителство започва акция за повишаване на консумацията на моркови сред населението.

По време на Втората световна война са произвеждани бонбони, конфитюр и сладкиши от моркови.

Първият сок от моркови е приготвен в Англия и се е наричал Каролад заради сладкия си вкус.

Ядат ли зайците моркови?

Зайците не ядат моркови

Всъщност зайците не ядат моркови. Не ги понасят. Хранят се със зелени зеленчуци, зеле, зелена салата, дори пресен лук, но не близват моркови. Митът, че дългоухите бозайници се хранят с моркови, идва от американските анимационни филми. За да изглеждат по-добре зайчетата на екрана, американските аниматори започнали да ги рисуват с моркови. Славата за комбинацията от моркови и зайци идва от Looney Tunes, където най-обичаният от децата герой е заек, похапващ от каротиновото изкушение.

Учени съветват, ако искате да поглезите заека си, дайте му листа от глухарче, босилек, мента, мащерка или листа от круша.

Пак от Америка тръгва идеята, че Дядо Коледа носи червен костюм. Всъщност това е рекламен трик на известна марка безалкохолни напитки. Според европейските представи Дядо Коледа е в бели дрехи, защото е свещеник, а някога те са се обличали в светли цветове.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати