Топ храни за зъбите ни

Топ храни за зъбите ни

Едно от първите неща, които забелязваме, когато видим някого, е неговата усмивка. Усмивката е тази, която първа ни представя на околните. Затова е важно да я поддържаме красива. В основата на чаровната усмивка са силните и здрави зъби.

Грижата за зъбите, ходенето на зъболекар са едни от най-неприятните неща за голяма част от хората. Затова ние сме ви приготвили няколко пълноценни храни, с които да се предпазите от събрана плака и пародонтит и да се погрижите за здравето на своите зъби. Вижте кои са топхраните за зъбите ни:

Ягоди

Ягодите съдържат големи количества антиоксиданти и витамин С, поради което са изключително полезна храна за зъбите. Те имат и естествен ексфолиращ ефект, който предпазва от зъбен камък и избелва зъбите. Важно е обаче да не прекалявате с яденето на ягоди, тъй като може да предизвикате обратен ефект.

Млечни продукти

Топ храни за зъбите ни

Освен че дават на тялото ни калций, калий и магнезий и заздравяват костите ни, млечните продукти са изключително полезна храна за зъбите ни. Млякото например помага за добрата минерализация на зъбите, като участва в образуването на апатитния кристал. Освен това то понижава количеството на сероводород, който е и основния източник на неприятния дъх. Сиренето е ефикасно средство за предпазване от кариеси, тъй като увеличава с 60% концентрацията на калций в зъбния емайл.

Морски дарове

Морските продукти укрепват имунната система на организма, заздравяват костите и защитават зъбите. Риби като скумрията например имат високо съдържание на витамин D, който е изключително полезен за здравето на устната кухина, тъй като защитава зъбите от кариеси. В състава на скаридите влизат много важни вещества като калций, натрий, калий, магнезий, които противодействат на образуването на зъбна плака и разрушаването на емайла.

Яйца

Яйцата са богати на белтъци, мазнини, въглехидрати и витамини. В състава им влиза и витамин D, който е основният източник на фосфор и спомага за предотвратяването на увреждането на зъбите.

Топ храни за зъбите ни

Яйчената черупка е добър източник на калций, който обаче трудно се усвоява от организма. Но натрошената яйчена черупка може да ви помогне да се справите с кървенето на венците и да направите зъбите си по-здрави.

Напитки

Водата и чаят са изключително полезни за зъбите. Без значение дали чаят е зелен или черен той спира развитието на бактерии, които предизвикват появата на кариеси и освежава дъха. Водата пък спомага за отмиването на остатъците от храна, укрепва емайла на зъбите и затруднява образуването на зъбна плака.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати