Практични съвети за използване на утайка от кафе

Утайка от кафе

Кафето е популярна напитка, консумирана по цял свят. Хората обикновено изхвърлят утайката от кафе, останала, след като си приготвят напитката, но след като прочетете тази статия, можете да преразгледате изхвърлянето им.

Утайката от мляно кафе има много практични приложения около дома и градината и дори може да помогне да си приготвите домашна козметика.

Ако не правите много кафе вкъщи, повечето кафенета имат изобилие от утайка от кафе, които са готови да се раздават, често и безплатно.

Ето 5 начина да оползотворите умно и хитро във вашия дом останалата утайка от кафе.

1. Наторете градината си

Повечето почви не съдържат нужните хранителни вещества, необходими за оптимален растеж на растенията. Също така, тъй като растенията се развиват, те абсорбират хранителни вещества от почвата, като в крайна сметка изчерпват тези вещества. По този начин повечето градини трябва да бъдат наторявани, за да се гарантира, че растенията имат необходимата храна, за да оцелеят.

Практични съвети за използване на утайка от кафе

Кафето съдържа няколко основни минерала за растежа на растенията - азот, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий и хром. Кафените зърна могат също така да поглъщат тежки метали, които могат да замърсят почвата.

Нещо повече - използването на утайка от кафе върху градинската пръст може да привлече червеи, които са чудесни за вашата градина. За да използвате кафето като тор, просто го разпръснете в почвата около вашите растения.

2. Компост за по-късно

Практични съвети за използване на утайка от кафе

Ако нямате незабавна нужда от тор, можете да компостирате кафето си за по-нататъшна употреба. Компостирането е естествен процес, който превръща органичните продукти катоотпадъци от хранителни продукти и остатъци в двора в тъмен и богат материал, наречен компост или хумус.

Добавянето на компост в двора или градината може да помогне на почвата да задържа повече хранителни вещества и вода, като по този начин подобри здравето на вашите растения.

3. Отблъснете насекомите и вредителите

Практични съвети за използване на утайка от кафе

Някои съединения, намерени в кафето, като кофеин и дитерпени, могат да бъдат силно токсични за насекомите.

Поради това можете да използвате кафето за отблъскване на вредители.

То е ефективно при отблъскването на комари, плодови мухи и бръмбари, но също така може да помогне за отстраняването на други вредители. За да използвате кафето като средство за отблъскване на насекоми и вредители, просто направете купчинки от остатъци от кафе и ги разпръснете на местата за сядане на открито.

Можете също така да държите вредители извън градината си, като разпръснете кафето около вашите растения. То помага да се създаде бариера, която възпира вредните насекоми.

4. Премахнете бълхите от вашия домашен любимец

Практични съвети за използване на утайка от кафе

Бълхите са често срещан проблем за домашните любимци и лечението им може да бъде скъпо, а и отнема много време.

Има няколко продукта за премахване на бълхи, но много от тях съдържат химикали и могат да предизвикат нежелани странични ефекти.

За щастие бълхите не обичат кафе и може да използвате кафето като естествено лечение.

Просто разтривайте основите на козината на вашия домашен любимец с утайка от кафе. След това изплакнете и оставете домашния си любимец да изсъхне както обикновено.

5. Неутрализирайте миризмите

Практични съвети за използване на утайка от кафе

Кафените зърна съдържат азот, който помага за отстраняването на неприятния миришещ серен газ от въздуха, когато се комбинират с въглерод.

С други думи, кафето може да помогне, да абсорбира и премахва миризмите.

Можете да поставите купа с останалото след употреба мляно кафе в хладилника или фризера, за да неутрализирате миризми от развалени или ароматни храни.

Можете също така да напълнете стари чорапи или чорапогащи с кафе и да ги вържете, за да направите преносими домашни освежители за въздух.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати