gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се реже правилно зелето?

Как се реже правилно зелето?

Кълцане на зеле

Зелето е един от най-лесните за отглеждане зеленчуци. То е богато на различни витамини (А, В, С и Е), фибри, желязо, което го прави и изключително полезно. Зелето спомага за добро здраве на храносмилателната система, намаляване на теглото и стреса, поддържане на здрави кожа и очи, повишаване на имунната защита и подобряване на метаболизма.

Един от най-бързите за приготвяне и вкусни начини, по които можем да консумираме зелето, е в салата. Много често обаче хората отказват да правят зелева салата по простата причина, че не знаят как да нарежат зелката правилно, а всички знаем колко е важно доброто и правилно рязане за вкусната салата.

И рязането на зелето си има своите тънкости, както всичко останало. Ще започнем с две общоприети правила:

1. Зеленчуците се режат толкова по-ситно, колкото по-плътна е тъканта им;

2. Винаги работете с остър нож.

Рязане на зеле

Голяма част от хората не обръщат внимание на вида на ножа, с който работят, и просто взимат някакъв, който им е под ръка. Изборът на подходящия нож обаче е в основата на правилното рязане.

За зелето е най-добре да изберете дълъг нож с остро и голямо острие, тъй като зелките са по-обемни от повечето зеленчуци и използвайки нож с малко острие, много ще се мъчите.

След като сте избрали ножа, си пригответе и дъска, върху която да режете, и си освободете достатъчно пространство.

Измийте зелката и премахнете горните ѝ листа. Най-напред трябва да срежете зелката на половина, тъй като в основата ѝ се намира кочанът, който трябва да отстраните. Ако започнете направо да режете зелето, без да сте премахнали кочана, в салатата ще попаднат и доста по-твърди и горчиви парчета именно от кочана.

Зелева салата

Двете половини разрежете на още две половини. По този начин не само ще отстраните по-лесно кочана, но и след това ще ви е по-удобно за работа.

Изрежете под ъгъл твърдата част на зелката (кочана), за да избегнете неприятния му и горчив вкус.

След като сте отстранили кочана, дръжте зелката изправена и започнете да прокарване ножа по дължината ѝ. Старайте се кълцате зелето на малки парчета (правило 1). След като сте приключили с рязането, може да го намачкате леко с ръка и да го овкусите, с което сте готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати