gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят печени кори за баница?

Как се правят печени кори за баница?

Печени кори за баница
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Баниците стават страхотни с печени кори за баница. Ето как да си приготвите такива.

Необходими продукти:

1 кг брашно

600 мл вода (хладка)

1 с.л. сол

Точена баница с печени кори

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се изсипват брашното и солта. Размесват се и по средата се прави кладенче, в което малко по малко се изсипва водата при непрекъснато бъркане. Бъркането продължава, докато се изсипе цялото количество и се усвои брашното. В края трябва да направите тестото на хубава топка. Тъй като има различни типове брашно, е възможно да ви се наложи да добавите още малко брашно или да премахнете малко от количеството му. Като ориентир за необходимото количество брашно може да ви послужи тестото - то трябва да е меко.

Полученото тесто се разделя на приблизително 20 малки топчета с големината на яйце (старайте се топчетата да са еднакви). След това топчетата се покриват с влажна кърпа и се оставят да престоят 30 минути.

Баница с печени кори
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Домашни кори за баница

За печенето на корите за баница можете да се използва тенджера или друг по-голям съд с диаметър поне 45 см, както и сач, фурна или на бабината печка на дърва.

Каквото и да използвате, не ви е необходима никаква мазнина.

Ако ще печете корите за баница на котлон, е достатъчно само да го загреете на максимална температура и ако се наложи, може да намалите мощността по време на печенето.

Точена баница

След като са изминали 30 минути, е време за печенето. Всяко топче се разточва тънко, след което се изпича и от двете страни. Една кора е изпечена, когато стане твърда и се получат балончета и златисти петънца.

Изпечените кори за баница се слагат върху памучна кърпа и се трупат една върху друга. След като всички кори са изпечени, купът се увива с покривката и се прибира на хладно (не в хладилник).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати