Трябва ли да се бели кората на ябълките?

Ябълки с корите

Ябълките са един от най-отглежданите плодове в България. Те са все още на достъпна цена и могат да се купят от всеки пазар и магазин. В тази статия ще се спрем на въпроса трябва ли да се бели кората на ябълките и защо.

Съществуват спорове дали кората на ябълките трябва да се бели. Според привържениците на идеята за белене на плодовете и зеленчуците преди консумация в ябълките има много пестициди, тъй като ябълковите дървета се пръскат против вредители. Тези разтвори срещу червеи, листни въшки и др. се натрупват основно в кората на ябълките. Затова е добре те да се белят, за да не приемаме излишни селскостопански химикали.

Според други мнения кората на ябълките е много по-полезна от сърцевината им. В кората се съдържат по-голяма част от витамините на ябълката. Консумирането на ябълка с кората може да ни предпази дори от някои видове рак.

Подобно проучване, проведено в Ню Йорк (САЩ), показва че кората на ябълките съдържа редица важни витамини и микроелементи, спомагащи за успешна борба с раковите клетки. Учените изследвали състава на червени ябълки и техните свойства върху човека, като резултатите показват, че кората на ябълката може да премахне и да намали метастазите в тялото.

Ябълките според нюйоркските учени помагат при рака на млечната жлеза, черния дроб и стомаха. Освен това по този начин се укрепва имунната система и тя успешно се справя с вирусите. Според американските изследователи вкусният плод е и природно лекарство, което се справя дори със заболявания като Алцхаймер.

Ябълки

Учените считат, че приемът на 4 до 6 порции с плодове и зеленчуци на ден е най-добрият начин човек да се предпазим от редица хронични болести, в това число и рак. Експертите съветват да хапваме по 2 ябълки с корите дневно. Статистиката сочи, че в Европа всеки човек яде по 20 килограма ябълки годишно, а американците консумират само 9 кг годишно.

Това са двете мнения за ябълките, които са доста противоположни. Изборът дали да консумира обелени ябълки или ябълки с кората е на всеки потребител.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати