Вкусните тайни на ориза
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните тайни на ориза

Вкусните тайни на ориза

Сготвен ориз

Ако кулиранията е вашето ново хоби, то сме сигурни, че сте срещали затруднения при приготвянето на ориз. Ето няколко вкусни тайни на ориза:

1. Тайна: Как да направим ориз, който не се слепва?

За ориз, който не лепне, трябва преди това да го измиете много добре. Тайната е да го измиете в студена вода поне 5 пъти. По този начин той ще се избистри и ще отстраните нишестето от него. Може да използвате гевгир, за да ви е по-лесно, докато го миете.

2. Тайна: Как да сварим по-бързо ориз?

Тайната за бързо сваряване на ориз е преди това да го накиснете - почти както правите с други варива като боб или леща. Половин час преди готвене за ориза е напълно достатъчно. Така ще съкратите времето за неговото топлинно обработване след това.

3. Тайна: Какви са пропорциите при приготвяне на ориз?

Варене на ориз

Класиката, която всеки знае от баба или от майка си, е 1 към 3 - или при 1 чаша ориз, слагате 3 чаши вода, за да го сварите.

Пропорциите за различните типове ориз:

за дългозърнест ориз – 1 : 1.5-2;

за среднозърнест ориз – 1 : 2-2.5;

за кръглозърнест ориз – 1 : 2.5-3;

за попарен – 1 : 2;

за кафяв ориз – 1 : 2.5-3;

за див ориз – 1 : 3.5.

4. Тайна: Няколко правила при варене на ориз

Ако го варите в тенджера, първо, кипнете подсолена вода, а след това изсипете ориза. Разбъркайте го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това дочакайте ястието да заври, намалете огъня до минимум и покрийте тенджерата с капак. В процеса на приготвяне не вдигайте капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго. Ако искате оризът да не слепва, не го бъркайте (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте.

Пилешко с ориз и подправки

Когато е готов, свалете го от огъня и го оставете да постои 10-15 минути под капак. Ако в готовия ориз е останала вода, излейте я или покрийте тенджерата със суха кърпа: тя ще попие излишната влага.

Ако готвите ориз в тава (пиле с ориз, риба с ориз, свинско с ориз, постен ориз, традиционна паеля, вкусен ориз с тиквички и т.н.), използвайте такава с диаметър от 24 см, по-дълбока и по възможност с капак (и алуминиево фолио би свършило работа). Оризът в нея се готви почти по същия начин, както и в тенджера, с изключение на един нюанс: зрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати