gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите от картофите

Ползите от картофите

Картофи

Картофите са универсален зеленчук и основна храна в много домакинства в днешно време. Картофите са относително евтини, лесни за отглеждане и обработване, а и съдържат много хранителни вещества.

Ето 4 ползи от картофите.

1. Съдържат много хранителни вещества

Картофите са отличен източник на много витамини и минерали. Един картоф съдържа около 161 калории, 0.2 г мазнини, 4.3 г протеини, 36, 6 г въглехидрати и 3.8 г фибри. В картофите има и витамин С, витамин В6, калий, магнезий, фосфор и др.

Хранителното съдържание на картофите може да варира в зависимост от сорта и начина на приготвянето им. Например пържените картофи имат повече калории и мазнини, отколкото печените, което е логично.

2. Съдържат антиоксиданти

Печени картофи
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Тези съединения действат като антиоксиданти в организма чрез неутрализиране на потенциално вредни молекули, известни като свободни радикали. Когато се натрупват свободни радикали, те могат да увеличат риска от хронични проблеми като сърдечни заболявания, диабет и рак. Едно изследване доказва, че антиоксидантите в картофите могат да потиснат растежа на раковите клетки на черния дроб. Проучванията също така установяват, че цветните картофи като лилавите картофи могат да имат три до четири пъти повече антиоксиданти, отколкото белите картофи. Това ги прави потенциално по-ефективни при неутрализирането на свободните радикали.

3. Не съдържат глутен

Пържени картофи

Диетата без глутен е една от най-популярните диети в света. Тя включва елиминиране на глутена, който се съдържа в много зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. За сметка на това може да ядете картофи, тъй като те нямат глутен.

4. Могат да се консумират по различни начини

Картофите могат да се приготвят по много начини - варени, печени, на фурна и разбира се - любимите на всички ни пържени картофки. Макар да са най-вкусният вариант, имайте предвид, че пърженето на картофите драстично увеличава съдържанието на калории в тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати