Какво да правим при постоянно подут корем и газове?

Какво да правим при постоянно подут корем и газове?

подут корем

Подут корем и газове - неприятно състояние, което сме сигурни, че е сполетявало всеки. Но как да се справим, ако нещата не са еднократни, а се случват постоянно? Избягването на някои видове храни като пикантно и варива е вариант, но е временно решение на проблема.

Какво да правим при постоянно подут корем и газове?

Подутият корем и газовете често са причинени от нередовно хранене и ядене на нездравословни храни като прекаляването с въглехидрати или люти храни. Ако ядете много бързо и не сдъвквате достатъчно хапките си, също може да получите подобни оплаквания.

Традиционно е известна славата на бобовите храни, че водят до подут корем и газове. Особено става въпрос за консумацията на боб, леща или зеле. Но сред храните, които ще ви подуят корема, са и хлябът, маята, дрождите като цяло.

Напълно възможно е да имате подут корем и заради запек. Това е състояние, при което не можете да отделяте изпражнения редовно и това води до дискомфорт в областта на корема, образуване и отделяне на газове и невъзможност да отидете до тоалетна. Това състояние е неприятно и болезнено.

Прекомерното наличие на газове е показател и за полипи на червата и чревна непроходимост, така също и на наличие на туморни формации.

пробиотици

Как да се справим с проблема?

На първо място, опитайте се да не ядете боб, зеле и въобще бобови култури, ако забелязвате, че след тяхната консумация имате газове и подут корем. А ако ги обичате много и не можете да се откажете от тях, може да добавите към ястието магданоз или кориандър и така ще облекчите симптомите на дискомфорт в стомаха. Все пак яжте тези храни един път в седмицата, не повече.

Друг вариант е да спрете да ядете тестени храни. Те също водят до подуване на корема и газове, тъй като са с високо съдържание на въглехидрати. Така че и от здравословна гледна точка, и за редуциране на килограмите си, не яжте всеки ден тестено и сладко. Позволявайте си сладичко един-два пъти в седмицата.

Наблегнете на киселите продукти и особено на кисело-млечни продукти, съдържащи полезни лакто- и бифидобактерии - това подпомага баланса между микроорганизмите на чревната микрофлора. Киселото мляко трябва да е сред топхраните ви. То ще облекчи и подобри перисталтиката ви, а оттам - ще спре подуването на стомаха ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати