Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Леща: Хранене, ползи и как да я приготвяме

Леща: Хранене, ползи и как да я приготвяме

Приготвяне на леща

Лещата е годна за консумация различни семена от семейството на бобовите растения. Въпреки че те са традиционна в азиатската и северноафриканската кухня, най-голямото производство на леща днес е в Канада.

В тази статия ще ви разкажем всичко за лещата, ползите от нея и как да я готвите.

Различни видове леща

Видовете леща често се категоризират по цвят, който може да варира от жълто и червено до зелено, кафяво или черно. Всеки тип леща има свой собствен уникален състав от антиоксиданти и фитохимикали.

Ето някои от най-често срещаните видове леща:

- Кафява леща: Това са най-широко разпространените видове;

- Жълта и червена леща: Тези леща се разделят и готвят бързо;

- Черна леща: Това са малки черни зърна леща, които изглеждат почти като хайвер.

Видове леща

Лещата често се пренебрегва, въпреки че е евтин начин за получаване на хранителни вещества. Например, тя съдържат витамини B, магнезий, цинк и калий. Лещата е съставена от над 25% протеин, което я прави отлична алтернатива на месото. Тя също е чудесен източник на желязо - минерал, който понякога липсва във вегетарианската диета. Въпреки че различните видове леща могат да се различават леко в съдържанието на хранителни вещества, една чаша (198 грама) варена леща обикновено осигурява около:

Калории: 230

Въглехидрати: 39.9 грама

Протеин: 17.9 грама

Мазнини: 0.8 грама

Влакна: 15.6 грама

Тиамин: 22% от референтния дневен прием

Ниацин: 10%

Витамин В6: 18%

Фолио: 90%

Пантотенова киселина: 13%

Желязо: 37%

Магнезий: 18%

Фосфор: 36%

Калий: 21%

Цинк: 17%

Мед: 25%

Манган: 49%

Полифенолите в лещата могат да имат мощни ползи за здравето.

Ползи от консумацията на леща

Лещата е богата на полифеноли. Някои от полифенолите в лещата като процианидин и флаваноли, са известни със силни антиоксидантни, противовъзпалителни и неврозащитни ефекти.

Яденето на леща защитава сърцето

Консумацията на леща е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания, тъй като има положителни ефекти върху няколко рискови фактора. Едно 8-седмично проучване при 48 пациенти с наднормено тегло или със затлъстяване с диабет тип 2 установи, че приемането на една трета чаша (60 грама) леща всеки ден повишава нивата на добър HDL холестерол и значително намалява нивата на лошия LDL холестерол и триглицериди.

Лещата също може да помогне за понижаване на кръвното Ви налягане. Проучване на плъхове разкрива, че тези, които ядат леща, имат по-голямо намаление на нивата на кръвното налягане в сравнение с тези, получили грах, нахут или боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest