Пречистена срещу дестилирана или обикновена вода: Каква е разликата?

Вода

Приемът на вода е от съществено значение за здравето. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от вода, за да функционира правилно, поради което трябва непрекъснато да се хидратира през целия ден. Повечето хора знаят колко важно е пиенето на вода, но някои от тях са объркани за най-добрия тип вода, която може да консумират.

Тази статия разследва разликите между пречистена вода, дестилирана вода и обикновено вода, за да разберете коя е най-добрият избор за хидратация.

Какво е пречистена вода?

Пречистената вода е водата, която е била филтрирана или обработена, за да се отстранят примесите като химикали и други замърсители. Обикновено се произвежда чрез използване на подземни води или чешмяна вода. Чрез пречистване се отстраняват много видове примеси, включително бактерии, паразити, гъбички, метали като мед или олово, други замърсители.

Пречистената вода е вода, която е била обработена, за да се отстранят замърсявания и химикали. В много страни водата от чешмата е пречистена, за да бъде безопасна за човешка консумация.

Ползи за здравето от пречистената вода

Чешмяна вода

Докато чешмяната вода е безопасна за пиене в много области, тя все още може да съдържа следи от замърсители. Например Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) определя правни ограничения, които се считат за безопасни за потребителите за над 90 замърсители в питейната вода. Законът за безопасно използване на водата обаче дава възможност на отделните държави да регулират собствените си стандарти за питейна вода, стига да отговарят на минималните изисквания на EPA за замърсителите. Това означава, че някои държави имат по-строги разпоредби за питейната вода, отколкото други.

Потенциални вреди от пречистена вода

Докато пречистената вода има много ползи за здравето, тя има и някои потенциални недостатъци. Например, флуоридът е минерал, който се добавя към обществените доставки на питейна вода в някои страни, за да подобри здравето на зъбите. Пречистването на вода може да не отстранява всички замърсители от питейната вода, а някои системи за пречистване могат да бъдат скъпи и да включват поддържане. Някои методи за пречистване премахват флуорида.

Дестилираната вода е вид пречистена вода

Дестилираната вода преминава през процеса на дестилация, за да се отстранят примесите. Дестилацията включва вряща вода и събиране на пара, която се връща във вода след охлаждане. Този процес е много ефективен при премахването на замърсители като бактерии, вируси, химикали като олово и сулфат.

Нещо повече, подобно на някои други методи за пречистване, дестилираната вода ефективно премахва хлора от питейната вода, което може да подобри вкуса на водата, като същевременно намали излагането на хлор.

Дестилираната вода е вид пречистена вода, която по същество не съдържа замърсители. Дестилационният процес премахва флуор и природни минерали, намиращи се в питейната вода.

Трябва ли да изберете пречистена вода пред обикновена вода?

Вода

В повечето случаи обществените източници на питейна вода като чешмяна вода са безопасни поради строгите ограничения на замърсителите, определени от регулаторните агенции. Питейната вода обаче може да се замърси от естествени източници или от човешка дейност, засягайки качеството на водата. Поради тази причина може да е добра идея да инвестирате в система за пречистване на вода в дома, особено тези, които са имунокомпрометирани и по-податливи на заболяване от замърсена вода.

Как да пречиствате вашата питейна вода?

Повечето обществени източници на питейна вода са регламентирани за безопасност, но някои хора избират да използват домашни пречистватели на вода за по-нататъшно подобряване на качеството на водата. Системите за третиране на пунктове за употреба (POU) пречистват само водата, която се използва за консумация (пиене и готвене). Системите за третиране на пунктовете (PUE) обикновено третират цялата вода, която влиза в дома. Системите POU са по-евтини и поради това по-често се използват в домакинствата.

Има много начини за пречистване на вашата питейна вода, включително филтри за въглен, системи за филтрация на ултравиолетовите лъчи и системи за обратна осмоза.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати