Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при варенето на жито

Тънкости при варенето на жито

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
1273k
Варено жито
Снимка: Sevdalina Irikova

Жито /или пшеницата/ е много полезна култура. Може да се хапва в комбинация с канела, пудра захар, сушени плодове или ядки. Чудесна е за закуска, дори е съставка на диети за прочистване на организма и отслабване. Има и тънкости, от които ще научим как да варим житото.

За да се свари по-бързо житото, е добре да се накисне във вода още от предния ден. На другия ден се слага в съд с нова вода и се вари, докато се разпукат зърната и омекне.

След като се свари, се похлупва с капак и се оставя да попие и останалата вода. След това може да се овкуси според желанията - с ядки, ванилия, захар и много подхождащата подправка канела.

Също може да се наронят бисквитки, пресни плодове като банан, киви и други, да се подслади с мед, който е много полезен.

Жито

Важно е съотношението на вода и жито, а то е 1 част жито и 4 части вода. Когато заври водата, котлонът се намалява и се оставя да ври тихо.

Варено жито със стафиди и канела

Необходими продукти:

жито-500 г (грухана пшеница)

канела -1 ч.л.

орехи-1 ч.ч. смлени

пудра захар на вкус

бисквити-1 пакет, обикновени

ванилия-1 пакетче

стафиди-100 г

лимон-1 бр., настъргана

Начин на приготвяне:

Варено жито
Снимка: Мария Симова

Житото се накисва от вечерта, след което се сварява, докато омекне, като се спазват тънкостите, които са описани по-горе. След това се овкусява с орехите, кората от лимон, смлените бисквити, канелата, стафидите, пудрата захар и ванилия. Разбърква се хубаво. По желание може да се прибави още пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest