Животинските мазнини не са толкова вредни

Животинските мазнини не са толкова вредни

Експертите доста спорят относно това вредно или не е маслото. Вероятно и вие считате, че растителните мазнини са полезни, а животинските мазнини - обратното, вредни.

Досега общоприето бе схващането, че консумирането на животински мазнини повишава нивото на холестерола в кръвта. И, че е основен фактор за развитието на инфаркт на миокарда и на атеросклероза.

Не на това мнение са група учени от Швеция. Те обориха тази хипотеза, след като проучиха група доброволци от 28 мъже и 19 жени.

Всички те били разделени на няколко групи. В менюто на всичките групи били включени различни видове мазнини - зехтин, краве масло, ленено масло.

Храненията на участниците в експеримента били 3 на ден, със среден дневен прием на калории 1800-2000. Всички били подложени на средни натоварвания.

Животинските мазнини не са толкова вредни

Всяка сутрин учените взимали кръвна проба на доброволците, а един, три и пет часа след храненията им - също. Какво показали резултатите? При хората, които употребявали краве масло нивото на холестерол в кръвта се повишило по-малко, отколкото при тези, които приемали с храната си зехтин, олио или ленено семе.

Учените стигнали до още един любопитен извод. А именно, че при мъжете холестеролът се повишил повече, отколкото при жените. Изследователите обясняват този факт с хормоналните различия и особеностите в метаболизирането на хранителните вещества в мъжкия и женския организъм.

Женският организъм има навика да трупа мазнините, които попадат в него като подкожни. Така те попадат в кръвта в по-малка степен.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати