Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Десет интересни факта за тиквичките

Десет интересни факта за тиквичките

Пълнени тиквички

Тиквичките са сред най-консумираната храна не само в България, но и по света. Те присъстват в салати, яхнии, основни ястия, запеканки, оризови ястия. Вижте интересни факти за тиквичките!

1. Една легенда разказва, че тиквичките са подарени на хората от боговете. Веднъж много отдавна жената на един рибар се обърнала към тях с молитва да ѝ дадат зеленчук, мек като риба, с цвета на морето в лунна нощ и с кора, здрава като корубата на костенурка. Получила тиквичка.

2. Тиквичките са разновидност на тиквите и често са не само светло-зелени, каквито най-често има на нашите пазари, но и тъмнозелени, бели или жълти.

3. В Европа тиквичките попадат през XVI век, но дълго ги отглеждат само като декоративно растение заради красивите им цветове.

4. Тиквичките съдържат много витамини (А, Е, С, Н, група В, РР, бета-каротин), минерални соли и микроелементи. При това са нискокалорични - само 23 килокалории на 100 грама.

5. Зеленчукът е богат и на пектини, благодарение на които се нормализира водно-солевият баланс в организма, пречиства се кръвта, нормализира се нивото на холестерина и като цяло се подобрява обмяната на веществата.

6. Тиквичките съдържат много антиоксиданти, които обаче могат да се разрушат при топлинна обработка. Испански учени са правели мащабен експеримент и са доказали, че оптималният начин на готвене на тиквичките е печенето им във фурната или в микровълновата печка.

7. Има доказателства, че честата употреба на тиквички в менюто действа добре при хора с наднормено тегло.

8. Хранителната стойност на семките на тиквичките се увеличава с узряването им и престояването им. Масачузетска експериментална станция е доказала, че в семената на тиквички, съхранявани повече от 5 месеца, съдържанието на протеини се е увеличило.

9. Маската от кашица от тиквички изсветлява и подмладява кожата, насищайки я с витамини и антиоксиданти. Тези процедури са подходящи особено за суха кожа, загрубяла от слънцето.

10. Тиквичките ни поднасят и друга кулинарна изненада - своите цветове, които са подходящи за пържене, печене в състава на запеканки, варене в супи и добавяне в салати. В Гърция ги пълнят с ориз, сирене и ароматни билки и ги пекат в доматен сос или ги пържат във фритюрник. За още вкусни идеи с тиквички разгледайте галерията ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати