12 здравословни ползи от сока от червено цвекло

сок от червено цвекло

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който някои хора обичат, други не особено. То постепенно започва да си печели славата на суперхрана, особено през последното десетилетие. Изследванията сочат, че пиенето на сок от цвекло може да е от полза за вашето здраве. Ето с какво е полезен сокът от червено цвекло:

1. Помага за понижаване на кръвното налягане

Сокът от цвекло може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Установено е, че хората, които пият 8 грама сок от цвекло, намаляват ежедневно както систолното, така и диастолното кръвно налягане. Ниглатите, съединения в сока от цвекло, които се превръщат в азотна киселина в кръвта и спомагат за разширяването и отпускането на кръвоносните съдове, се смятат за причината за това.

2. Подобрява издръжливостта при физически упражнения

Според едно малко проучване през 2012 г., пиенето на сок от цвекло увеличава нивата на плазмените нитрати и повишава физическите резултати.

3. Може да подобри мускулната сила при хора със сърдечна недостатъчност

Резултатите от проучване от 2015 г. показват още ползи от нитратите в сока от цвекло. Изследването показва, че хората със сърдечна недостатъчност са имали 13% увеличение на мускулната сила два часа след пиенето на сок от цвекло.

4. Може да забави прогресията на деменцията

фреш от цвекло

Смята се, че нитратите могат да спомогнат за увеличаване на притока на кръв към мозъка при възрастните хора и да подпомогнат забавянето на когнитивния спад.

5. Помага да поддържате здравословно тегло

Пресният сок от червено цвекло е с ниско съдържание на калории и почти няма мазнини. Това е страхотна възможност за хранителен и енергиен тласък като начало на деня.

6. Може да предотврати рака

Цвеклото получава богатия си цвят от бетаалини. Бетаалините са водоразтворими антиоксиданти. Според проучване от 2014 г. бетаалините имат химио-превантивни способности срещу някои ракови клетъчни линии. Смята се, че бетаалините могат да открият и унищожат нестабилните клетки в тялото.

7. Добър източник на калий

Калият е минерал електролит, който помага на нервите и мускулите да функционират правилно. Ако нивата на калий станат твърде ниски, може да настъпи умора, слабост и мускулни крампи. Много ниските нива на калий може да доведат до животозастрашаващи сърдечни ритми.

8. Добър източник на други минерали

Вашето тяло не може да функционира правилно без основни минерали. Някои минерали повишават имунната ви система, докато други поддържат здрави костите и зъбите. Освен калий, сокът от цвекло осигурява: калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, натрий, цинк, мед, селен.

9. Осигурява прилични количества витамин С

Сокът от цвекло е добър източник на витамин С. Витамин С е антиоксидант, който помага за стимулирането на имунната система и предпазва клетките от увреждане на свободните радикали. Той също така подпомага производството на колаген, заздравяването на рани и усвояването на желязото.

10. Поддържа вашия черен дроб

пресен сок от цвекло

Ако черният дроб се претовари, може да доведе до състояние, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест. Ето и някои неща, които могат да претоварят вашият черен дроб:

- лоша диета;

- излагане на токсични вещества;

- заседнал начин на живот.

Цвеклото съдържа бетаин, вещество, което помага за предотвратяване или намаляване на мастните депозити в черния дроб. Бетаин може също така да ви помогне да предпазите черния дроб от токсини.

11. Добър източник на фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от група В, който помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалии. Тя може също така да намали риска от преждевременно раждане. Сокът от цвекло е добър източник на фолиева киселина. Ако сте в детеродна възраст, добавянето на фолиева киселина към вашата диета може да ви помогне да си набавяте препоръчителната доза от 600 мкг дневно.

12. Може да намали холестерола

Ако имате висок холестерол, помислете за добавяне на сок от цвекло към вашата диета. Изследване през 2011 г. върху плъхове установява, че екстрактът от цвекло намалява общия холестерол и триглицеридите и повишава HDL (добрия) холестерол. Той също така намалява оксидативния стрес върху черния дроб.

Цвеклото е здравословно, независимо от начина, по който го приготвяте. Но сокът от цвекло е по-добър начин да му се насладите, защото готвенето намалява неговия хранителен профил. Ако не ви харесва в чист вид, опитайте да добавите няколко ябълкови резенчета, мента, цитрусови плодове или морков, за да неутрализирате земния му вкус.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати