10 препоръчителни храни за всеки ден

10 препоръчителни храни за всеки ден

Храните, които приемате ежедневно, трябва да бъдат богати на хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти, фитохимикали, ензими - мощни по отношение на създаването на оптимално здраве. Тези препоръчителни храни ще ви осигурят жизнен, качествен пълноценен живот, пълен с енергия и здраве. Ето 10 препоръчителни храни за всеки ден:

1. Само 1 яйце

Всеки ден по 1 яйце е достатъчно количество, за да се намали рискът от инсулт с 12%. Ползите от приемането на тези бели протеинови бомби не свършват дотам – яйцата също така са ценен източник на протеини за Вашите мускули, витамини от група В за Вашите очи и здравословни мазнини за Вашите стави.

2. Цвекло

10 препоръчителни храни за всеки ден

Много хора или го обожават или въобще не го харесват, но ползите от ежедневната консумация на цвеклото са прекалено добри, за да се игнорира. Изследвания показват, че диетата с високо съдържание на цвекло подобрява аеробната производителност, повишава мозъчната активност и дори предпазва от клетъчни увреждания, които причиняват артрит и др. Ако не е по Вашия вкус, опитайте първо сок от червено цвекло, преди да се откажете.

3. Овесени ядки / овесена каша

Скромната купа овесена каша оказва най-голямо влияние върху Вашето здраве и талията Ви. Изключително високо съдържание на фибри. Много проучвания свързват редовната консумация на овес с по-ниски нива на холестерол, ниски нива на кръвното налягане и по-нисък риск от наддаване на тегло. На практика е лесно да разберете защо – те Ви оставят сити дълго време, дават много енергия и улесняват процесите в стомашно-чревния тракт.

4. Авокадо

10 препоръчителни храни за всеки ден

Другият дневен убиец на високия холестерол е авокадото. Да, консумирането му всеки ден ще стане доста скъпо, но резултатите ще бъдат напълно полезни, защото е доказано, че спомага за намаляването на така наречените лоши нива на LDL холестерол, подобрява мозъчната функция, намалява възпалението в ставите като артрит и дори помага да управлявате теглото си в дългосрочен план. Това е една от най-полезните препоръчителни храни за всеки ден.

5. Орехи

Похапването на няколко ореха следобед може да донесе огромни дивиденти за Вашето здраве. Орехите са с най-голямо количество Омега-3 мастни киселини, което означава, че те Ви помагат да подобрите мозъчната функция, намалват риска от сърдечно-съдови заболявания, по-малко клетъчни увреждания и подобрена ситост - което означава, че сте по-малко склонни да хапнете до вечеря.

6. Някакъв вид слаб протеин

Ако ядете някакъв слаб протеин - от домашни птици до яйца или дори тофу - при всяко хранене, вие ефективно давате на тялото си най-добрия шанс да се обогати и подобри. Не само, че протеинът е изключително хранителен, но също така е много термогенен, което означава, че тялото ви буквално изгаря допълнителни калории, за да го обработи в червата. Мастни или преработени меса като бекон и колбаси също са полезни, но са свързани със сърдечно-съдови заболявания. Киноата е единствената растителна храна, която е пълна с протеин! Това е чудесна информация за всички и особено за вегетарианците.

7. Някакъв вид бери

10 препоръчителни храни за всеки ден

Консумирайте по две порции плодове на ден, защото те осигуряват на тялото Ви невероятна защита срещу стареене. Това е така, защото боровинките са изключително богати на антиоксидантите, които забавят клетъчното увреждане, което от своя страна причинява дегенеративни заболявания като болестта Алцхаймер и Паркинсон. Опитайте да ги приемате с кисело мляко за допълнителен протеин.

8. Зеленолистни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, зеле, броколи и някои салати са невероятни за здравето. Тъй като са пълни с флавоноиди, те позволяват на тялото ви да бъде по-ефективно при отстраняване на възпалението - което означава, че ще се възстановите по-бързо след напрегнатите тренировки. И колкото повече можете да се възстановите, толкова по-бързо ще намалите теглото си и резултатът ще бъде по-добър за вашето здраве.

9. Банани

10 препоръчителни храни за всеки ден

В традиционната западна диета хората често консумират огромни количества натрий и много малко калий. В идеалния случай съотношението между тях трябва да бъде 1: 2, за да позволи на тялото ви да регулира кръвното налягане и хипертонията. За да поправите това, всеки ден хапвайте банан, за да възстановите правилните нива на калий и да дадете на тялото допълнителна дневна доза фибри, което също помага да се намали нивото на вредния LDL холестерол.

10. Ябълки

По принцип се препоръчва консумацията най-малко по 1 цял плод на ден. Ябълките са на второ място по най-висока антиоксидантна активност. Голяма част от антиоксидантните преимущества на ябълката са в люспата. Така че не ги белете - купувайте органични ябълки. Въпреки че ябълките съдържат малко количество фибри, 2-3 грама, половината от тях са пектин, което оказва силно влияние върху здравето ви. Ябълките помагат за поддържането на по-добро здраве, особено по отношение на сърцето, диабета, рака, инсулт и здравето на мозъка. Това са 10-те препоръчителни храни за всеки ден.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати