Киселото зеле - сладко навсякъде по света

Киселото зеле - сладко навсякъде по света
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

Има няколко неизменни неща през зимата и сред тях безапелационно се нарежда киселото зеле. То е като синоним на снега и студа, на Коледа и Нова година, верен другар на ракията и червеното вино. Мирише ли ви вече на сарми и свинско с кисело зеле?

Пазарите в България още през есента започват да преливат със зелки, а мазетата и балконите се изпразват, за да се направи място за бидоните.

Свинско със зеле, бидони, мазета… Звучат така традиционно български, че със сигурност ще се изненадате да разберете, че киселото зеле нито е измислено в България, нито се приготвя само в България и далеч не се консумира само в България.

То е част от кулинарните традиции и трапезите в много страни в Европа, среща се в САЩ, Южна Америка, Азия, че дори и в гореща Африка. Киселото зеле се хапва традиционно освен у нас и в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Швейцария, Русия… Киселото зеле е познато и често консумирано в южната част на Бразилия, в Чили, Китай и дори в Намибия.

Киселото зеле - сладко навсякъде по света

В Чили например то е съставна част на популярното completo chileno - сандвич, подобен на хотдог, в който има наденица, домати, кетчуп, майонеза, горчица и разбира се - кисело зеле. В Китай то се хапва в провинция Heilongjiang, където е едно от традиционните ястия. В Корея пък киселото зеле е съставна част на ястието Baechu gimchi, което е традиционно корейско ядене.

В Италия то е особено популярно в района на Trentin-Tyrol du Sud, където през 1999 година се сдобива с наименованието традиционен селскостопански продукт.

А във Франция традиционните рецепти с кисело зеле са от Алзас. И там то се гарнира с месо, но за разлика от нашето е в комбинация с различни колбаси като наденица и кренвирши плюс картофи и много подправки.

Киселото зеле - сладко навсякъде по света

Всъщност историята разказва, че родината на киселото зеле е Китай. Според преданията технологията за приготвянето му е изпробвана за първи път през III век преди новата ера от строителите на Великата китайска стена.

Според една от хипотезите за разпространяването му по света хуните, неуспявайки да завземат Китай, продължили със завоеванията си на Запад и стигнали до Бавария, Австрия и Алзас.

Именно в тези райони около 451 година според различни данни започва да се приготвя киселото зеле на базата на ферментацията. Тя вече била изпробвана по тези места с различни зеленчуци, най-вече с ряпата.

Киселото зеле - сладко навсякъде по света
Снимка: Petya Keranova

Според други източници пренасянето на киселото зеле в Европа може да е заслуга на татарите и монголците. Да им благодарим, които и да са героите, и да продължим да се наслаждаваме на киселото зеле, където и да е по света.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати