Създателят на сушито е амбулантен търговец

Суши

Сушито, няма никакъв спор, е символът на японската кухня. Наравно със самураите, шогуните и оригамито то е една от емблемите на цяла Япония и удивителната азиатската култура. Вкусните хапки с риба и ориз отдавна имат свое място в ресторантите по целия свят, все по-популярни са и в градската кулинарна среда у нас.

А знаете ли, че за разлика от много други популярни храни, е известен човекът, който се смята за създател на сушито. И не само че е известен, но е и признат от историята за такъв. Той се казва Йохей Ханайа и е наричан официално бащата на нигири суши – онова суши, което се приготвя с натискане с ръка, което вероятно сте опитвали. Смята се, че именно това е началото на модерния вид и стил на сушито.

Всъщност корените на сушито идват от Древен Китай, от ястие, включващо риба, увита във ферментирал ориз. Основната причина е била рибата да бъде съхранена и запазена за дълъг период от време. Оризът консервирал месото в продължение на месеци. В тази практика обаче оризът ферментирал и се изхвърлял, след като рибата бъде изядена.

В периода Едо обаче (1603 – 1868), Япония решава да промени това ядене, създавайки нов вид суши, наречено хайа суши, което позволявало рибата и оризът да се ядат едновременно.

Суши

През 18 век в страната настъпва истински бум на пътуващите магазини, които напомнят сегашните заведения за бързо хранене.

Историята разказва, че след като продавал известно време своето суши като амбулантен търговец, Ханайа отворил собствен ресторант, наречен Сушито на Йохей, специализиран в суши, което се приготвяло чрез притискане на ръка.

Йохей Ханайа (1799-1858) се сдобива с титлата откривател на нигири суши, въпреки че в този период в Япония е имало и други майстори на специалитета от риба и ориз. Той измислил нигири суши като част от усилията за разработване на ново меню.

Нигири суши

Според The History of Nihonbashi Uogashi, в началото на 19 век японците не са обръщали голямо внимание на рибата тон. Но когато Ханайа я сервирал, приготвяйки я със соев сос, който също добил популярност по време на периода Едо, нагласата към тона се променила, до степен, в в която днес рибата тон е една от най-важните риби за сушито.

Визуалната красота на нигири суши, комбинирана с нейната свежест и бързина на приготвяне, го превръщат в истински бестселър. Сушитата на Ханайа били доста близки до това, което можем да намерим и опитаме днес.

Сушитата на Ханайа станали така популярни, че всички ресторантьори поискали да ги правят в своите заведения. И това не е забравено днес, когато нерядко нови ястия се копират от конкурентите.

Въпреки че Ханайа е бил всепризнат като създател на най-представителното ястие на Япония, имало период, в който правителството не се впечатлявало от славата му, а напротив – взело го на прицел.

История на суши

Историята разказва, че през 1833 година страната била споходена от голям глад. Заради него били въведени Реформите на Темпо (1841-1843), които искали да успокоят ситуацията. Говори се, че Ханайа и другите майстори на суши са били арестувани, тъй като сушито нарушавало закони, свързани с прекомерните разходи.

За щастие походът на реформите се провалил, законите вече не били спазвани и сушито се завърнало по трапезите в Япония.

Днес Йохей Ханайа продължава да живее чрез своето творение, нигри-суши, любимо по цял свят. Съществува и верига ресторанти, носещи неговото име. В менюто може да откриете различни ястия с нудъли, супи и разбира се суши.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати