Пелмените – руският шампион от Сибир

Сибирски пелмени
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Руската кухня е разнообразна и вкусна, изкушаваща с оригинални ястия и напитки. Сред класиките от най-голямата страна в света се отличават познатите и в България борш, пироги и блини, а също и риба във всякакви форми, медовина, водка.

Един от най-разпознаваемите руски специалитети обаче безспорно са пелмените.

Те идват от суровия далечен Сибир и представляват тестени хапки, пълнени най-често с кайма и лук и полети със задължителната за руснаците сметана. Разпространението им по различните краища на света е прибавило към традиционния пълнеж и други варианти и пелмените вече могат да се хапват, пълнени с риба, гъби, различни меса, сирена или зеленчуци.

Пелмени

В оригиналния си вид те са се появили в Урал в края на 14 век. Името им произлиза от подобна дума, характерна за фино-ургическата езикова група, която означава буквално ухо от хляб. Смята се, че идват от мразовития Сибир, защото именно там е намерен този бърз начин за консервиране на месо в студа на дългите зими, съхранено в тестена обвивка.

Освен това пелмените са били предпочитани от сибирските ловци, които са търсели лесна за приготвяне и питателна храна, която са можели да носят в замразено състояние по време на дългите им пътувания.

Пелмени с агнешко

Класическите пелмени са от смляно говеждо, свинско и овнешко месо, завити в смес от брашно, яйца и вода. Когато вече са оформени, те се приготвят в гореща подсолена вода. Освен със сметана пелмените се сервират с масло, горчица и различни подправки.

Поколения наред руснаци ги приготвят в семействата си по време на събирания, празници и срещи. Колкото по-голяма е фамилията, толкова по-голям е и броят на приготвяните пелмени. Практика в Русия е, когато се приготвят, част от тях да се сготвят в горещата вода, а друга да се замрази.

Пелмени със сметана

Има различни варианти на сибирските пелмени в украинската, белоруската, татарската и китайската кухни. След като минат през своеобразната преработка на различните национални вкусове руските пелмени се преобразяват в украински варенки, китайски жярзи, турски и казахски манти, кавказки хинкали, италиански равиоли. Основната разлика между класическите пелмени и техните разновидности е във формата, размера и дебелината на тестената обвивка.

Варенки

Приема се, че класическите пелмени са сферични с диаметър около 2-3 см, с колкото е възможно по-тънка тестена обвивка. Замразени в пакети, пелмените могат лесно да се открият в руските магазини навсякъде по света.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати