gotvach.bg»Статии»Любопитно»Макаронът - кръглият сладкиш с много вкусове

Макаронът - кръглият сладкиш с много вкусове

френски макарон

В много цветове, с много вкусове, много сладки, много популярни, поднесени с ликьор или просто така, макароните са едни от най-обичаните сладкиши по целия свят.

Те са малки, меки и кръгли и макар че може и да си мислите, че съществуват отскоро, тяхната история е хилядолетна. Тя тръгва далеч назад във времето, още през Средновековието.

Според много изследователи на храната макароните са били създадени за първи път в арабските страни.

Чак по-късно, по времето на Ренесанса, те се появяват в Европа и по-конкретно в Италия, а после и във Франция. Говори се, че заслуга за разпространението им има италианската благородничка Катерина Медичи по време на брака й с херцога на Орлеан и бъдещ крал на Франция Анри.

По това време макаронът също бил приготвян от бадеми, захар и белтък, но е представлявал просто обикновена бисквита. Бил е още далече от неустоимия сладкиш, който представлява днес.

макарон

След появата му във Франция, рецептата се разпространява в много райони, които я приспособяват към вкусовете си. Така се появяват различни видове сладкиши, а макаронът постепенно започва да се нарича френски.

В Лорен например имали свой макарон, който бил измислен през 18 век под егидата на Дамите от Saint-Sacrement. Съществувал и макарон от Буле, чиято рецепта датира от 1854 година. А именно в Париж, през 1830 година, сладкарите решават да залепят макароните два по два, запълвайки ги с леко сладко, наречено ганаш. По това време магазин Ладюре, един от най-прочутите във Франция, започва да ги популяризира, наричайки ги Парижки макарони.

Ароматите на шамфъстък, малина, лешник и ванилия са класически вкусове за френските макарони. Въпреки това големите марки като Ладюре и Пикар са разработили нови оригинални аромати, а без съмнение и много други подобни творения ще видял бял ден вероятно съвсем скоро.

Макаронът присъства и в литературата. Книгите, които често отразяват ежедневието, отбелязват като време на създаването на макарона 16 век. Рабле е първият писател, който описва в книгите си този “кръгъл сладкиш”.

А защо макароните са кръгли?

макарони

Съществува една легенда около кръглата форма на макарона, чиято достоверност обаче не е била доказана. Историята разказва, че един монах имал навика да разточва бадемовото тесто чисто гол. Един ден, прекалено уморен, той се свлича от изтощение и оставя кръгла следа от пъпа си върху тестото. В този момент макаронът е добил кръгла форма.

Класическият макарон се приготвя от фино смлени бадеми и белтъци, а пълнежът е ганаш от чист шоколад и аромати само от цветни води и плодове, без допълнителни овкусители, оцветители и консерванти.

Разбира се, макаронът е от онези сладкиши, които дават възможност за много творчество и експерименти. Защо не опитате?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати