Парченце хляб премахва характерния мирис на карфиол

Карфиол

За да са вкусни зеленчуците, трябва да знаете как да ги приготвяте. Така например пресните зеленчуци трябва да се варят винаги в подсолена вода – една чаена лъжичка сол на един литър.

След като водата кипне, сложете в нея зеленчуците, намалете силата на огъня и варете под капак. Когато варите например карфиол, има начин да се отървете от характерната му миризма.

За целта разделете главата карфиол на четири части. Измийте ги в разреден с вода оцет, за да отстраните червейчетата, които могат да се окажат там. Когато варите карфиола, пуснете във водата парченце хляб.

Когато приготвяте зелен фасул, разделете всяка шушулка на две половинки. Преди да сварите, измийте добре. След като сварите, изхвърлете водата и добавете една супена лъжица сметана.

Хляб

Запържете в масло една глава кромид лук, нарязана наситно, изсипете отгоре зеления фасул и разбърквайте с дървена лъжица. Това се прави, за да не изгори фасулът. Така получавате прекрасна гарнитура.

Ако фасулът е консервиран, изсипете го в гевгир и бързо измийте със студена вода. След като отцедите от водата, можете да го сотирате с малко масло и да го сервирате като гарнитура.

Зеленият грах, ако е пресен, трябва да изчистите, като разтворите шушулките със силно натискане с палците. Извадете с натискане граховите зърна и изхвърлете червивите.

Грах

Ако искате да направите изискан ордьовър, когато зеленият грах се свари, а за това трябват няколко минути, стига да е пресен, добавете ситно нарязана шунка.

Може да я замените със ситно нарязани скариди или гъби. Ако грахът е консервиран, излейте течността, измийте го със студена вода и го сгответе както пресния грах.

Можете да го приготвите на пара, като го стоплите в собствения му сок на слаб огън, но без да го кипвате, защото иначе ще се напука. Започне ли да се стопля, добавете парченце масло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати