Някои тънкости при готвенето на птиче месо

Някои тънкости при готвенето на птиче месо

Печена патица
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Птичето месо съдържа повече пълноценни белтъчини, отколкото месото на домашните животни. Мазнината на птиците има по-низка температура на разтопяване в сравнение с телешко месо.

Когато си купувате замразено пиле или друга птица, размразете месото постепенно, при температура не по-висока от 18 градуса. Избягвайте размразяването с топла вода, тъй като всички ценни вещества ще преминат във водата.

Ако се налага да оскубете перата на птицата, направете го в посока, обратна на естествения им ръст, като започнете от шията.

Пълнена патица

Останалите малки перца и пух трябва да бъдат опърлени, след което птицата се натърква с трици и се измива с топла и след това със студена вода.

Птицата се чисти от вътрешностите, като се разрязва коремчето. Гушката и хранопровода се чистят през отвора, направен на врата. Отрязват се и опешните жлези на задната част на птицата.

Патица с картофи

Главата, краката и краищата на крилцата се отрязват. Краката, главата, шията и дреболиите се използват за приготвянето на супа. Ако се налага да използвате цялото пиле, то трябва да се обработи.

Това става на принципа на джобчетата. В долната част на коремчето се срязва кожата от двете страни и в тези разрези се подпъхват краищата на бутчетата, а разрезите се зашиват.

Големите пълнени птици се подготвят за печене по следния начин: пилето се слага по гръб, пълни се, след това с пръчици с остър край се събират краищата на разрязването, а с конец се стяга и се закрепва.

птиче месо

Месото на дивите птици има специфична миризма и вкус, затова преди употреба трябва да се маринова поне 2-3 часа в слаб разтвор на оцет с подправки като кориандър, канела, индийско орехче.

За да познаете младата птица, натиснете гръдната й кост. Тя е мека, лесно потъва, а месото е жълтеникаво. Старата птица има твърда гръдна кост и сивкаво месо. Месото на птиците е вкусно и нежно, ако го натриете отвътре и отвън с лимонов сок.

Печената гъска или патица се сдобиват с хрускава коричка, ако ги полеете със студена вода точно преди края на печенето. Кожичката на пилето става златиста, ако предварително я намажете със сметана.

Преди да печете стара птица, първо я сварете до полуготово състояние, след това я опечете цяла или нарязана на части, като предварително я панирате с галета и я намажете със сметана.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
За да премахнете лошият дъх от дивечова птица я сварете с поне два кисели /не за фреш/ портокала. После изхвърлете портокалите и гответе( както домашна птица!
0
0