Някои тънкости при готвенето на птиче месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Някои тънкости при готвенето на птиче месо

Някои тънкости при готвенето на птиче месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Печена патица
Малка стъклена кутия за храна с капак-33%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Птичето месо съдържа повече пълноценни белтъчини, отколкото месото на домашните животни. Мазнината на птиците има по-низка температура на разтопяване в сравнение с телешко месо.

Когато си купувате замразено пиле или друга птица, размразете месото постепенно, при температура не по-висока от 18 градуса. Избягвайте размразяването с топла вода, тъй като всички ценни вещества ще преминат във водата.

Ако се налага да оскубете перата на птицата, направете го в посока, обратна на естествения им ръст, като започнете от шията.

Пълнена патица

Останалите малки перца и пух трябва да бъдат опърлени, след което птицата се натърква с трици и се измива с топла и след това със студена вода.

Птицата се чисти от вътрешностите, като се разрязва коремчето. Гушката и хранопровода се чистят през отвора, направен на врата. Отрязват се и опешните жлези на задната част на птицата.

Патица с картофи

Главата, краката и краищата на крилцата се отрязват. Краката, главата, шията и дреболиите се използват за приготвянето на супа. Ако се налага да използвате цялото пиле, то трябва да се обработи.

Това става на принципа на джобчетата. В долната част на коремчето се срязва кожата от двете страни и в тези разрези се подпъхват краищата на бутчетата, а разрезите се зашиват.

Големите пълнени птици се подготвят за печене по следния начин: пилето се слага по гръб, пълни се, след това с пръчици с остър край се събират краищата на разрязването, а с конец се стяга и се закрепва.

птиче месо

Месото на дивите птици има специфична миризма и вкус, затова преди употреба трябва да се маринова поне 2-3 часа в слаб разтвор на оцет с подправки като кориандър, канела, индийско орехче.

За да познаете младата птица, натиснете гръдната й кост. Тя е мека, лесно потъва, а месото е жълтеникаво. Старата птица има твърда гръдна кост и сивкаво месо. Месото на птиците е вкусно и нежно, ако го натриете отвътре и отвън с лимонов сок.

Печената гъска или патица се сдобиват с хрускава коричка, ако ги полеете със студена вода точно преди края на печенето. Кожичката на пилето става златиста, ако предварително я намажете със сметана.

Преди да печете стара птица, първо я сварете до полуготово състояние, след това я опечете цяла или нарязана на части, като предварително я панирате с галета и я намажете със сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
За да премахнете лошият дъх от дивечова птица я сварете с поне два кисели /не за фреш/ портокала. После изхвърлете портокалите и гответе( както домашна птица!
0
0