gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алтернативи на месото и млякото при постещите

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Алтернатива на месото

Постът е добър начин да бъде пречистено тялото, но в същото време попада и в графата особено тежък тест за издържливостта на организма.

Преди да се втурнете към подобен род детокс, трябва да сте напълно здрави, да не очаквате дете (за жените), да не страдате от анемия или диабет. Запомнете – постът преди всичко е душевен акт, а чрез въздържание на тялото се подкрепя духът.

Едно телесно прочистване без душевен катарзис би обезсмислил подобно начинание. Най-сериозната опасност при отказване от забранените храни е потенциалният недостиг на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк.

Ето няколко добри идеи за това кои са заместителите на месото и млякото по време на пост.

1. Бобови култури

Алтернативи на месото и млякото при постещите
Снимка: North Bay Trading Co

Чрез изключване на месото в организма настъпва осезаем недостиг на белтъчини (протеини). Бобовите култури са сред най-пълноценните заместители на месото при хора, които са на пост. Препоръчително е да се редуват различните видове от семейството на бобовите култури.

2. Зеленолистни зеленчуци

Алтернативи на месото и млякото при постещите

При изключване от менюто на месо и карантия, набавянето на желязо се затруднява. На помощ идват всички видове зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад и коприва. Най-удачната комбинация на тези храни е да се комбинират с такива, които съдържат витамин С, за да бъде усвояването на витамините изцяло.

3. Бадемово, соево, оризово мляко

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Основният витамин, който подпомага правилното функциониране на организма, е В12. Той може да бъде открит в достатъчни за здравето дози в млякото, месото, рибата и яйцата. Отличен избор за заместител на кравето мляко са различните синтетични млека – бадемово, соево или оризово.

4. Тиквени семки

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Тиквените семки са сред най-богатите растителни източници на цинк. Употребени в разумни количества те ще внесат в храната това, което ѝ липсва по време на пост. За разнообразие цинк може да бъде открит и в кашуто, черния шоколад и спанака.

5. Ядки и семена

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Става въпрос за неосолени сурови ядки, и то в строго контролирани количества. Поради тяхната висока калоричност всички ядки е необходимо да бъдат стриктно измерени и с тях не бива да се прекалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати