gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да храним мускулите?

Как да храним мускулите?

Как да храним мускулите?

Добре оформеното и хармонично тяло с релефни мускули винаги ще е на мода. Естествено, никой не очаква от вас да спите във фитнес залата, за да се сдобиете с релеф като от състезание за културисти. Достатъчно е да намерите баланса между редовните тренировки и качествената храна. Кои са храните, подхранващи мускулите?

1. Яйца

Яйцата са синоним на перфектен протеин. За да не се притеснявате, че жълтъкът е повишил холестерола ви, е достатъчно да оставите 1-2 жълтъка и да наблегнете на белтъците. Сигурно сте чували за закуската на шампионите – омлет от 30 белтъка. Да, има защо. Яйцата са една от най-добрите храни за мускули.

2. Бадеми

Бадемите са отличен източник на алфа-токоферол и витамин E. Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяването на травми в следствие на свободните радикали след тежка тренировка. Колкото по-малко щети нанасят тези радикали, толкова по-бързо мускулите ще се възстановят от тренировката и ще започнат да нарастват. Внимание! Тук визираме суровите непечени и неосолени бадеми, и то не повече от 2 шепи дневно.

3. Сьомга

Сьомгата е чудесен източник на Омега 3-мастни киселини. Полезна както за мускулите, така и за доброто функциониране на мозъка. Сьомгата намалява риска от сърдечни заболявания и диабет.

4. Кисело мляко

Киселото мляко е идеалната комбинация за възстановяване и изграждане на мускулна маса. Трябва да направим уточнението, че става дума за чистото неподсладено кисело мляко. За да сте сигурни в качествата му, е най-добре да си го правите вкъщи сами.

5. Говеждо месо

Говеждото месо е източник на креатинин, желязо и цинк, без които мускулите няма как да се оформят. Обърнете внимание на начините за приготвяне на месото – на пара или печено. Пърженото говеждо месо не само няма да подпомогне оформянето на мускулите, но и ще натовари организма с излишни калории.

Как да храним мускулите?

6. Зехтин

Зехтинът е една от най-ценните храни за хората, искащи да имат здрави и силни мускули. Той понижава нивата на клетъчен протеин и е особено ценен за здравето на сърдечния мускул. Със зехтина не трябва да се прекалява, като количеството зависи от разхода на калории и интензитета на трениращия.

7. Вода

Добрата хидратация е ключ към цялостното здраве на организма и не бива да бъде подценявана. Достатъчно е балансът да бъде нарушен дори само с 1%, за да се отрази неблагоприятно на кондицията. Нека до вас винаги има шише с чиста вода, за да ви посреща да отпивате от нея редовно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати