Храните, които водят най-често до хранително натравяне

Хранително натравяне, нитрати

Предполагали сте, че сладолед, ягоди, сирене или домати могат да бъдат причината за вашето хранително отравяне.

Домакините трябва да бъдат много внимателни при обработката на храната, защото лесно можем да си докараме беля с на пръв поглед безобидното готвене.

Ето и няколко грешки, които допускаме в кухнята и които могат да бъдат доста опасни.

1. Неправилното съхранение на сиренето

В домашни условия доста лесно можем да си докараме отравяне от лошо съхранени сирена. Разваленото и лошо сирене се свързва дори със салмонела. В доста случаи то може да причини помятане при бременни жени, затова лекарите забраняват или ограничават консумацията на меки сирена при бременни.

2. Лошо измити зеленчуци

Често хората правят грешката да консумират зеленчуци и плодове, които не са добре измити, а това, от своя страна, може да ви причини зараза с различни бактерии и микроби. Затова винаги когато носите вкъщи плодове и зеленчуци, се грижете те да са добре почистени и измити - така ще бъдете сигурни, че по тях не е останало нещо опасно, което може да застраши здравето ви по време на консумация.

3. Вкусните гъби - сериозни убийци

Гъби

Никога не си позволявайте да консумирате гъби, които са брани от хора, които не са познавачи на тези вкусотии. Препоръчително е да си набавяте този вид зеленчук от сигурни източници. На пазара вече се намират лесно почти всякакви видове гъби, така че по-добре е да не рискувате.

4. Ягоди, малини - цайклоспора

Ягоди и малини

Цайклоспората е бактерия, която причинява диария, обриви и дехидратация на организма. Тази бактерия е често срещана по плодове като малини и ягоди, така че - отново мием добре преди консумация.

5. Вкусни стриди

Стриди

Една доста вкусна и опасна храна. Опасна е заради глобалното затопляне. Точно затоплянето на водите в големите водоеми по цял сват спомага за развитието на микроорганизми в стридите и те се превръщат в опасност за нас. Интересен факт е, че членовете на кралското семейство имат забрана да употребяват морски дарове точно поради тази причина, те могат да бъдат много опасни, а никой не иска член на кралското семейство да се окаже отровен, нали. Ние не сме членове на кралското семейство, но също като тях трябва да внимаваме при консумацията на тези храни, защото можем наистина да съжаляваме след това.

6. Плодче и зеленчук в пакетче

Опасни храни

Плодовете и зеленчуците, които срещаме в пакетиран вид в магазинната мрежа, също могат да се окажат опасни за нас и и семейството ни, защото няма гаранция, преди да бъдат пакетирани, колко дълго и къде са били съхранявани те. Бъдете внимателни. Избирайте такива с прозрачни опаковки, които поне могат да бъдат огледани отчасти.

В крайна сметка, когато всичко е добре сварено/изпечено, измито и със сигурен произход, е идея по-безопасно за нас и здравето на нашето семейство. И не забравяйте винаги да четете етикетите на продуктите, които купувате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати